Izvor: Politika, 31.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Delta" ostala bez zemlje

"Napredak" iz Stare Pazove uspeo da dobije u zakup tek desetak odsto od oko 2.000 hektara državnog zemljišta koje sada obrađuje

Preduzeće "Napredak" iz Stare Pazove u vlasništvu "Delte" ostalo je pre nekoliko dana bez gotovo sveg državnog zemljišta koje obrađuje. Na konkursu i licitaciji uspeli su, naime, da dobiju u zakup tek desetak odsto od oko 2.000 hektara državnog zemljišta. Ostatak su, po rečima Ivana Spasića, direktora "Delta agrara" izlicitirali "lokalni kulaci", >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a cena zakupa je išla i do neverovatnih 51.000 dinara ili 630 evra po hektaru. Prosečna cena na ovom nadmetanju bila je 417 evra, a početna 14.000-15.000 dinara po hektaru. Prema nepotpunim informacijama 1.500 hektara su zakupili trojica učesnika.
Inače, po pravilima i konkursa i licitacije budući zakupac, pravno i fizičko lice, može da dobije na korišćenje samo jednu parcelu, a pravo prečeg korišćenja ima samo na susednom zemljištu i to samo ukoliko prihvati najviše ponuđenu cenu. "Delta" je u nadmetanju učestvovala i preko drugih poljoprivrednih preduzeća iz svog sistema. Uspela je da dobije samo dve parcele od 220 i 180 hektara, ali je u slučaju ove manje još neizvesno da li će i potpisati ugovor.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare koju je organizovala sindikalna organizacija Stare Pazove i samog "Napretka", a kojoj su prisustvovali ne samo čelni ljudi "Delta agrara", već i agrara "MK grupe", kao i "Agroživa" čulo se da će zbog ovakve državne politike zakupa njenog zemljišta deo radnika iz privatizovanih poljoprivrednih preduzeća biti višak.

– Cilj Zakona o zemljištu je, navodno, da državnu zemlju na obradu dobiju i mala gazdinstva, ali to se nije dogodilo. Da li je ovim više pogođen tajkun Mišković ili 200 radnika "Napretka" koji sada postaju višak – upitao je Ivan Spasić, direktor "Delta agrara", nazivajući istovremeno politiku bivšeg ministarstva poljoprivrede "boljševičkim robinhudizmom".

Njegov je predlog da Ministarstvo poljoprivrede do daljeg ne potpisuje ugovore o zakupu, da se "zamrzne" dalje davanje u zakup državnog zemljišta, kao i da se položi garancija za ceo iznos izlicitiranog zakupa, a ne kao sada 20 odsto početne cene kao depozit. Spasić, naime, sumnja da će oni koji su izlicitirali visoke iznose, ekonomski neopravdane u poljoprivredi, na kraju i potpisati ugovor o zakupu. On smatra i da bi ti koji zakupljuju zemlju koju su oni do juče koristili trebalo da preuzmu i deo njihovih radnika.

Direktor agrara "MK grupe" Jaroslav Stupavski rekao je da cene koje se postižu na nadmetanjima nisu realne jer je profit, u idealnim uslovima, po hektaru suncokreta 50 evra, pšenice 60, kukuruza od 280 do 320, soje 300-350, a šećerne repe 700-850 evra po hektaru s tim da se repa ne može sejati, zbog plodoreda, svake godine, već naredne godine usev mora biti pšenica.

– Nemamo nikakvog interesa da učestvujemo u ovakvim nadmetanjima jer "MK grupa" već poseduje 28.000 hektara u Ukrajini gde, inače, zakup zemlje košta svega 20 evra po hektar. Ipak smo zainteresovani da radimo i ovde – rekao je Stupavski.

I "Agroživ" se, po rečima Nenada Živanova, suočava sa sličnim problemima, a u njihovom susedstvu u Alibunaru hektar državnog zemljišta izlicitiran je na čak 700.000 dinara s tim da ni posle tri meseca od licitacije ugovor o zakupu nije zaključen.

Inače, "Napredak" iz Stare Pazove prodat je "Delti" prošle godine na tenderu za 7,8 miliona evra i obavezne investicije od 12 miliona evra čime je ova kompanija postala vlasnik 3.500 hektara i koristila je oko 2.000 hektara državnog zemljišta. "Delta" ima pet imanja i ukupno obrađuje 21.000 hektara od kojih je polovina državno. "MK grupa" ima šest poljoprivrednih preduzeća, obrađuje 30.500 hektara od kojih je samo 12.000 hektara u njihovom vlasništvu. "Agroživ" ima osam preduzeća, obrađuje 10.000 hektara od kojih je trećina državno zemljište.

J. Rabrenović

[objavljeno: 31.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.