Delta opet pod lupom Komisije

Izvor: Politika, 20.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Delta" opet pod lupom Komisije

Komisija za zaštitu konkurencije ponovo će pod antimonopolsku lupu staviti kompaniju "Delta". Iako je Vrhovni sud poništio njihovo rešenje i uvažio tužbu "Primera Ce", iza koga stoji moćna firma Miroslava Miškovića, nadležni u Komisiji to ne shvataju kao da je na ovaj slučaj stavljena tačka. Prema rečima Dijane Marković-Bajalović, predsednice ovog antimonopolskog organa, ona i njene kolege ispitivaće kakva je trenutna pozicija na tržištu ovog najvećeg domaćeg trgovinskog lanca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Stanje u trgovini više nije isto kao početkom 2006. godine, kada je "Primer Ce" zatražio da se odobri pripajanje "Ce marketa". Kada se radi postupak kontrole koncentracije, čime smo se mi bavili pre donošenja prvog rešenja, procenjuje se šta će se desiti ako se ona odobri. Pošto je spajanje sprovedeno, sada ćemo proceniti šta se, zapravo, dogodilo i kakve posledice ta koncentracija ima na našem tržištu. Budući da krećemo od početka, za takvo istraživanje će nam biti potrebno najmanje četiri meseca – istakla je predsednica Komisije i dodala da u tom smislu imaju problem pravne prirode.

Iako u presudi Vrhovnog suda, koja je doneta u ponedeljak, nisu navedeni nikakvi rokovi za dostavljanje novog rešenja, prema Zakonu o upravnim sporovima nadležni organ, što je u ovom slučaju Komisija, posle poništaja upravnog spora ima rok od 30 dana da donese novo rešenje. Ukoliko to ne uradi, stranka (u ovom slučaju "Primer Ce"), ima zakonsko pravo da posebnim podneskom zatraži od Komisije donošenje tog akta. Za slučaj da Komisija to ne uradi, onda, po Zakonu o upravnom postupku, "Primer Ce" može od Vrhovnog suda da zatraži donošenje novog rešenja.

Kako god da se se, sa pravne tačke gledišta, nastavi ovaj postupak, Komisija će, objašnjava Dijana Marković-Bajalović, ispitati sadašnju poziciju "Deltinog" maloprodajnog lanca.

– To možemo, na kraju krajeva, da uradimo i kao sektorsku analizu – objašnjava naša sagovornica.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.