„Delta” čeka reviziju „Stožica”

Izvor: Politika, Tanjug, 22.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Delta” čeka reviziju „Stožica”

Ako Ljubljana i „Grep" imaju novog investitora, neka ga odmah uvedu u projekat „Stožice". U kompaniji „Delta” i juče su ponavljali ovu već poznatu rečenicu, koja definiše njenu novu strategiju prema izgradnji trgovačko-sportskog centra u Ljubljani.

Povodom izjave gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića da će „konačna odluka o nasledniku ’Delte’ biti doneta u roku od mesec dana", u sedištu srpske kompanije očekuju da partneri sednu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i ozbiljno, u skladu sa realnošću, razgovaraju o revidiranju ugovora za „Stožice".

„Bili bismo neozbiljni prema bankama s kojima poslujemo kad bismo ušli u takav projekat. Bankari bi našu poslovnu politiku shvatili kao neozbiljnu, jer bi ocenili da se ponašamo mimo svetskih okolnosti. ’Delti’ bi pao rejting u finansijskim krugovima ukoliko bismo sada investirali 220 miliona evra u projekat koji je počet u vreme ekonomske ekspanzije", ovako bi se mogao formulisati zaključak jučerašnjeg kolegijuma kompanije u vlasništvu Miroslava Miškovića.

U poslovnim krugovima koji se bave trgovinom i nekretninama može se čuti da su Miškovićevi argumenti vezani za redefinisanje projekta „Stožice" razumni, s obzirom na tržišne okolnosti nastale usled svetske krize i recesije. Pri tome se kao dokaz koristi istraživanje austrijske konsultantske kompanije „Regioplan" od pre mesec dana u kojem se tvrdi da su šoping-centri u Evropi koji su bili u izgradnji odloženi na dve do četiri godine a da su neki definitivno otkazani. „Sve je neizvesno i svi čekaju", poruka je koja se može čuti među trgovcima investitorima.

„Svi razmišljaju o novom načinu finansiranja izgradnje tržnih centara. Finansiranje će se drastično promeniti tako što će kompanije investitori morati da obezbede više sopstvenog kapitala. Do sada je, na primer, bilo dovoljno 25 odsto učešća investitora da bi banke odobrile 75 odsto kredita. Danas to nije moguće bez 40 odsto učešća investitora. To je realnost, ali treba reći da niko i ne daje kredite. Nema kredita za maloprodaju u Evropi", ocena je stručnjaka za ovu vrstu biznisa.

Po očekivanjima investitora, prva finansijska institucija koja bi možda mogla da krene sa kreditima jeste Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Na pitanje da li bi „Delta” mogla da računa na takvu kreditnu podršku, u bankarskim krugovima se procenjuje da EBRD neće biti spreman da finansira izgradnju tržnih centara u Beogradu, Zagrebu a pogotovo ne u Ljubljani, ali da bi možda moglo da se „aplicira" za tržne centre u Sarajevu, Novom Sadu, Kragujevcu ili Tirani.

M. B.

[objavljeno: 23/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.