Deflacija zbog jeftinije nafte, turističkih paketa i lekova

Izvor: Studio B, 23.Feb.2015, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deflacija zbog jeftinije nafte, turističkih paketa i lekova

Pojeftinjenje naftnih derivata, turističkih paket-aranžmana i lekova razlozi su što je u januaru zabeležena deflacija od 0,2 odsto, dok je u suprotnom smeru inflaciju u istom mesecu gurao sezonski rast cena povrća, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

NBS navodi da su niskoj inflaciji u prethodnih godinu dana u najvećoj meri doprineli nagli pad cena naftnih derivata i cigareta, ali i izostanak očekivanog rasta cena električne energije. "Od februara će međugodišnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << inflacija započeti rast i svoj postepeni povratak u granice cilja od četiri odsto, plus ili minus 1,5 odsto", ocenila je NBS.

U januaru 2015. godine u Srbiji je na mesečnom nivou zabeležen negativan rast inflacije od 0,2 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Međugodišnja inflacija je u januaru 2015. iznosila 0,1 odsto, dok je prosečan godišnji rast potrošačkih cena lani bio 2,9 odsto. 

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u januaru ove godine je u odnosu na prethodni mesec, pad cena zabeležen u grupama rekreacija i kultura za 2,1 odsto, transport za dva odsto, zdravstvo za 1,6 odsto, odeća i obuća za 0,7 odsto i komunikacije za 0,3 odsto. 

Rast cena zabeležen je u grupama hrana i bezalkoholna pića za 0,6 odsto, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana 0,5, stan, voda, električna energija, gas i druga goriva za 0,4 i u grupama alkoholna pića i duvan, restorani i hoteli i obrazovanje za po 0,1 odsto. 

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, navedeno je u saopštenju RZS.  

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.