Deflacija u BiH u maju 0,1 odsto

Izvor: B92, 26.Jun.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deflacija u BiH u maju 0,1 odsto

Sarajevo -- Cene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH su u maju bile niže za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec, kažu u Agenciji za statistiku BiH.

Direktor te agencije Zdenko Milinović je rekao da su snižene cene hrane i bezalkoholnih pića, odeće i obuće za 0,6 odsto, nameštaja, kućnih uređaja i redovnog održavanja kuće za 0,3 odsto, rekreacije i kulture za 0,2 odsto, kao i stanovanja, vode, električne energije, gasa i drugih energenata za 0,1 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Cene hrane su snižene usled prosečnog pada cena hleba i žitarica za 0,3 odsto, mleka, sira i jaja za 0,7, i ulja za 0,4 odsto”, rekao je Milinović i dodao da su cene bezalkoholnih pića imale rast od 0,3 odsto.

On je istakao da su cene nameštaja, tepiha i drugih podnih prostirki snižene za 0,4 odsto, dok je pojeftinjenje stanovanja, vode, električne energije i drugih energenata izazvano prevenstveno padom cena gasa od 11,6 odsto.

"Zbog povećanja cena goriva i maziva od 3,4 odsto zabeležen je prosečan rast cena prevoza od 1,5 odsto. U zdravstvu je zabeležen rast cena za 0,3 odsto, alkoholna pića i duvan, usluge restorana i hotela poskupeli su za 0,2 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,1 odsto”, naglasio je Milinović.

U poslednjih 12 meseci hrana i bezalkoholna pića su u proseku pojeftinili za 0,7 odsto, pri čemu je hrana pojeftinila 1,1 odsto. Najviše su pojeftinili ulja - za 14,8 odsto, voće za šest, povrće za 13,5 odsto, a mleko i mlečni proizvoda za 4,3 odsto. U istom periodu meso je poskupelo za 9,6 odsto, riba za 7,4, šećer, med i slatkiši za 4,3 odsto, kafa i čaj za 3,6 odsto, a mineralna voda i sokovi za dva odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.