Deficit u trgovini sa Moldavijom

Izvor: B92, 11.Jul.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit u trgovini sa Moldavijom

Beograd -- Robna razmena Srbije i Moldavije u prva četiri meseca ove godine bila je 10 miliona dolara.

Tokom prošle godine robna razmena dve zemlje bila je 32,2 miliona dolara

Srbija je uvezla robe za 8,9 miliona dolara, a izvezla za 1,1 milion, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.

U ukupnom izvozu Srbije prošle godine Moldavija je zauzela 52. mesto, a na uvoznoj strani 46. mesto.

Tokom prošle godine robna razmena dve zemlje bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je 32,2 miliona dolara, pri čemu je izvoz u Moldaviju zabeležio rast od oko 40 odsto i iznosio je 6,6 miliona dolara, dok je na uvoznoj strani već drugu godinu za redom zabeležen visok rast od 117 odsto i uvoz je dostigao 25,6 miliona dolara.

U prvom kvartalu ove godine ukupna robna razmena odražava tendencije iz 2008. uz pad našeg izvoza od 50 odsto, veliki deficit na strani Srbije i malu pokrivenost uvoza izvozom.

Suficit u trgovini bio je na strani Srbije do 2005. godine kada je zbog enormnog povećanja uvoza, on prešao na moldavsku stranu.

Porast ukupnog uvoza prošle godine prouzrokovan je pre svega većim uvozom toplovaljanih žica i uljanih pogača od suncokreta koje čine preko 60 odsto našeg uvoza iz Moldavije.

U našem izvozu u Moldaviju prerađeni proizvodi industrije učestvuju sa 63,55 odsto, osnovna sredstva 13,68 odsto, i trajna roba za široku potrošnju oko sedam odsto, na uvoznoj strani prerađeni proizvodi industrije učestvuju sa 81,83 odsto, a hrana sa sedam odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.