Deficit glavna tema pregovora s MMF-om

Izvor: RTS, 21.Okt.2009, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit glavna tema pregovora s MMF-om

Nova runda pregovora o nastavku realizacije kreditnog aranžmana sa MMF-om vrednog 2,9 milijardi evra počinje sutra. Okosnica pregovora biće koncipiranje budžeta za narednu godinu sa deficitom od četiri odsto. Većina ministara prognozira uspešne pregovore.

Ministarstvo finansija pripremilo je nacrt budžeta Srbije za 2010. godinu i jedna od glavnih tema u pregovorima sa Misijom MMF-a biće postizanje dogovora da u 2010. godini deficit budžeta bude snižen sa 4,5 na četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je ekonomista Jurij Bajec.

Srbija je sa MMF-om 26. marta dogovorila stend baj aranžman vredan gotovo 3 milijarde evra koje bi iskoristila do aprila 2011. godine.

Istovremeno, država se obavezala na štednju na svim nivoima. Ove godine trebalo je da bude povučeno 2,1 milijardu evra, ali je realizovan samo prvi deo kredita - u maju 800 miliona evra za jačanje deviznih rezervi.

Naime, pregovori o drugoj reviziji aranžmana krajem avgusta nisu uspešno završeni. MMF je prihvatio da deficit u budžetu bude 4,5 procenta, ali uz obavezu da se započnu reforme penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema i da se smanji javna potrošnja.

Ako novi pregovori budu uspešni Srbija će moći da povuče oko 1,4 milijarde evra. MMF je u avgustu tražio povećanje PDV-a ali ga je Vlada uverila da budžetski deficit može da pokrije iz drugih izvora.

Bajec je, povodom predstojećih razgovora s MMF-om, koji će početi u Beogradu u četvrtak, 22. oktobra, rekao da je smanjenje deficita budžeta važno zbog činjenice da mi i ove godine imamo značajan fiskalni deficit, koji će biti bar 4,5 osto BDP-a.

"Ceo taj posao još traje, Ministarstvo je napravilo svoj nacrt, kako ono vidi da može budžet za iduću godinu da na neki način zadovolji ne samo kriterijume MMF, nego i sopstvenu želju da smanji javne rashode i da na taj način doprinesemo rasterećenju privrede i građana", objasnio je član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Bajec je ukazao da je veoma bitno što je Ministarstvo finansija pokazalo gde su svi mogući izvori prihoda, gde su rashodi, gde se mora prištedeti i gde se mora naći taj odnos u kome, u idućoj godini, ukupni javni rashodi ne mogu da budu veći od četiri odsto BDP.

"To bi bio početak trenda smanjivanja i tog fiskalnog deficita, koji predstavlja veoma značajan izvor zaduživanja države, da bi mogla da vraća sve te kredite", objasnio je Bajec.

Tehnički pregovori Misije MMF-a sa predstavnicima Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija počeće u četvrtak, 22. oktobra, a pregovori sa predstavnicima Vlade Srbije 26. oktobra, rečeno je agenciji Tanjug u Kancelariji MMF-a u Beogradu.

Glavna strategija za smanjenje budžetskih troškova

Predsednik Vlade Mirko Cvetković, kao i većina ostalih ministara iz ekonomskog dela Vlade uvereni su da će se pregovori sa MMF-om završiti uspešno.

Okosnica pregovora biće koncipiranje državnog budžeta za 2010. godinu, čiju je izradu Ministarstvo finansija već privelo kraju, kao i prezentiranje mera preduzetih u pravcu racionalizacije državne uprave, koju je Vlada, prilikom poslednje posete MMF u avgustu, predstavila kao svoju glavnu strategiju za smanjenje budžetskih troškova.

"Projekat postizanja efikasnosti javnog sektora je deo šire priče. Nije neposredno vezan za MMF, ali će dobro doći da se vidi s kojom ozbiljnošću moramao da uđemo u rešavanje problema pred nama", rekao je Cvetković.

Vlada je od MMF-a već dobila sugestije i predloge, koji se odnose na zakone koje je predložila u svojoj Strategiji, što zapravo ukazuje da MMF prihvata vladin princip u rešavanju budžetskog manjka.

Premijer je i u nekoliko navrata potencirao da Vlada neće predlagati povećanje poreza na dodatu vrednost.

Misija MMF-a poslednji put u Srbiji je boravila od 24. avgusta do 1. septembra, kada su predstavnici te međunarodne finansijske organizacije istakli da Vlada Srbije mora da započne reforme penzionog, zdravstvenog i obrazovnog sistema i da smanji javnu potrošnju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spreman predlog budžeta za 2010.

Izvor: B92, 20.Okt.2009, 11:15

Beograd -- Vlada Srbije pripremila je Predlog budžeta za 2010. godinu, kao i dva paketa mera koje predviđaju smanjenje javne potrošnje i promenu njene strukture...državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić kaže da je predlogom budžeta predviđen je budžetski deficit od oko četiri...

Nastavak na B92...

Bajec: Smanjenje deficita prva tema

Izvor: B92, 21.Okt.2009

Beograd -- Jedna od glavnih tema u pregovorima sa MMF-om biće postizanje dogovora da u 2010. deficit budžeta bude snižen sa 4,5 na četiri odsto BDP-a, kaže Jurij Bajec...Pregovori sa MMF-om..Bajec je, povodom predstojećih razgovora s MMF-om, rekao da je smanjenje deficita budžeta važno zbog činjenice...

Nastavak na B92...

Bajec: Ušteda u platama i penzijama

Izvor: B92, 22.Okt.2009, 00:45

Beograd -- Zamrzavanjem plata i penzija država će uštedeti oko 50 milijardi dinara, što će biti najveća ušteda u budžetu, kaže savetnik premijera Srbije Jurij Bajec...Savetnik premijera Srbije, profesor Jurij Bajec, kaže da će Vlada tražiti od MMF koji sutra stiže u Beograd da budžetski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.