Deficit budžeta SAD 1.580 mlrd. USD

Izvor: B92, 21.Avg.2009, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deficit budžeta SAD 1.580 mlrd. USD

Vašington -- SAD planiraju da objave deficit budžeta koji će za oko 262 milijarde dolara biti manji od zvaničnih predviđanja, ali ipak ogromnih 1.580 milijardi dolara.

Smanjenje u proceni je delom rezultat manje pomoći koju je administracija dala Vol Stritu nego što se očekivalo, ali nova brojka je i dalje tri puta veća od prošlogodišjeg manjka.

Novi budžetski deficit ruši sve rekorde, ali će pružiti mogućnost vladi predsednika Baraka Obame da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže da je njena politika uspela da izbegne težu finansijsku krizu i eliminiše potrebu za daljim ubacivanjem novca u banke.

Budžetski ured Kongresa procenio je prošlog meseca da će državni deficit izneti 1.825 milijardi dolara. Izveštaj za fiskalnu godinu koja se završava 30. septembra proceniće ovogodišnji trošak na 3.653 milijarde dolara. Prihod će, međutim, dostići samo 2.074 milijarde.

Ukupan dug države sada je 11.700 milijardi dolara. Ekonomisti kažu da je taj dug daleko važniji od rasprave o deficitu koji prikazuje jednogodišnji deo knjigovodstva i ne osvrće se na raniji dug koji je izvanredan.

Analitičari predviđaju da bi poboljšana ekonomska klima mogla da pomogne smanjenju deficita u idućoj godini na 1.300 milijardi dolara. Predsednik Obama je obećao da će budžetski manjak svesti na 512 miliona dolara za 2013. poresku godinu.

Raste broj siromašnih Amerikanaca

Broj siromašnih i neosiguranih Amerikanaca postpeno raste i danas se ceni da više od 38,8 miliona spada u sirotinju. Očekuje se da će najnovije brojke o stanovništvu za 2008. godinu pokazati "statistički značajan" skok stope siromaštva na najmanje 12,7 procenata ili više od 1,5 milion novih sromaha.

Takođe se očekuje povećanje broja Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja zbog povećanja nezaposlenosti. Zvanična granica siromaštva u SAD je godišnji prihod od 21.203 dolara za četvoročlanu porodicu, odnosno najmanje 13.540 dolara za dvočlanu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.