Izvor: Politika, 04.Feb.2015, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Decembarska primanja ulepšala sliku o platama

U Republičkom zavodu za statistiku potvrđuju da zarade u poslednjem mesecu nisu dobre za dalekosežnija poređenja, jer su u njih uključene zaostale, regres za godišnji odmor, kao i bonusi

Što se finansija tiče, krenulo nam je nabolje, poruka je premijera Aleksandra Vučića u intervjuu TV Pink prošlog petka. Mere fiskalne konsolidacije pokazuju neočekivano dobre rezultate, stanje javnih finansija je sve bolje, tako da se ove godine nećemo zadužiti više od 1,2 do 1,3 >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << milijarde evra, kazao je Vučić. Prema premijerovim rečima, da nam je krenulo bolje nego što je očekivano, trebalo bi da osećamo i po ličnim finansijama. Zato što su, „uprkos smanjenju plata i penzija, plate povećane, jer prosečna neto zarada prelazi 49.000 dinara”, kazao je Vučić.

Upitan kako je to moguće, premijer je objasnio: „Moguće je zato što je inspekcija rada bolje radila svoj posao, što je poreska inspekcija radila bolje svoj posao, tako da je 400 evra prosečna plata nešto što dugo, dugo vremena nismo imali u Srbiji”.

Ne sporeći da su inspekcija rada i poreska inspekcija radile bolje svoj posao, na osnovu izveštaja državne statistike o zaradama po zaposlenom isplaćenim u decembru ne može se, ipak, steći realna slika o zaradama u zemlji, jer je taj mesec u godini uvek najizdašniji u isplatama zarada.

Prema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u decembru 2014. godine iznosila je 49.970 dinara. U poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa isplaćenom u novembru iste godine, nominalno je bila veća 13, a realno 13,5 odsto.

Zvanična statistika je u istom saopštenju navela da je prosečna neto zarada isplaćena u decembru 2014. godine nominalno bila manja 1,7 a realno niža za 3,3 odsto u odnosu na istu zaradu isplaćenu u decembru 2013. godine. Statistika je uporedila i prosečnu zaradu bez poreza i doprinosa isplaćenu u periodu januar-decembar 2014. godine, sa prosečnom neto zaradom isplaćenom u istom periodu 2013. godine. Nominalno, dakle u dinarima, neto prosek isplaćen u 2014. bio je veći za 1,4, a realno je vredeo manje za 1,5 odsto od isplaćenog u 2013. godini.

Oni koji redovno prate izveštaje državne statistike znaju da „decembarski izveštaj o zaradama po zaposlenom u Republici Srbiji” ne daje realnu sliku o zaradama, uključujući i isplaćene penzije.

„Rast zarada isplaćenih u decembru, u odnosu na novembar 2014. godine, rezultat je, pre svega, dinamike isplata”, objašnjavaju iz Republičkog zavoda za statistiku. „Tradicionalno se krajem decembra, zbog novogodišnjih i božićnih praznika, isplaćuju zarade koje bi inače bile isplaćene početkom januara. Usled toga, zarade u decembru značajno porastu u odnosu na novembar, a s druge strane, u januaru znatno padnu u odnosu na decembar prethodne godine. Pored toga, u decembru se isplaćuju zaostale zarade, regresi za godišnji odmor, kao i godišnji i kvartalni bonusi, što takođe utiče na rast zarada isplaćenih u decembru”.

Iz državne statistike još napominju da se godišnji prosek zarada računa na osnovu isplaćenih zarada u svih 12 meseci, tako da na njega utiču, kako meseci u kojima je ostvaren rast zarada, tako i meseci u kojima je došlo do njihovog pada.

Posle visokog neto proseka isplaćenog u decembru, po običaju sledi januarski veliki pad. Poređenja radi, prosečna neto zarada isplaćena u decembru 2013. godine bila je 50.820 dinara, a u januaru 2014. isplaćeni neto prosek iznosio je 37.966 dinara.

Al. Mikavica

objavljeno: 04.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.