Darko Šarić osuđen na 20 godina zatvora

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Jul.2015, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darko Šarić osuđen na 20 godina zatvora

BEOGRAD - U Specijalnom sudu danas je Darko Šarić osuđen na 20 godina zatvora zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni su i članovi njegove grupe, tako da je Goran Soković dobio 20 godina, Željko Vujanović 18 godina, Rodoljub Radulović, koji je u bekstvu, 11 godina i šest meseci.

Izricanje presude, koju je više od sat vremena čitao sudija Siniša Petrović, pratili su mnoge domaće i strane >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << novinarske ekipe.

Šarić nije prisustvovao objavljivanju presude, jer, kako je objasnio sudija on to nije želeo.

Ostali članovi Šarićeve grupe osuđeni su na kazne zatvora od 11 do 15 godina, tako da je Marko Pandrac, koji je u bekstvu, dobio 13 godina i 6 meseci, Nenad Novaković i Boško Nedić, koji su, takođe u bekstvu, osuđeni su na 15 godina zatvora, a Darko Tošić, koji je nedavno uhapšen u Holandiji na 13 godina i 6 meseci zatvora.

Odlukom Suda Nikola Dimitrijević, koji je u pritvoru osuđen je na 13 godina zatvora.

Na po 11 godina zatvora osuđeni su Živko Sidinski, Boban Stojilković, Marko Dabović i Borislav Tunjić, koji su u pritvoru.

Na istu kaznu osuđeni su Nebojša Sretenović, Marko Račić, i Vladimir Račić koji su u bekstvu.

Petar Obradović, koji je u bekstvu, osuđen je na 12 godina i 6 meseci, a Milovan Milovac, koji je takođe van domašaja pravde, na 12 godina zatvora.

Svedok saradnik Nebojšsa Joksović osuđen je na 5 meseci zatvora, Radan Adamović na 10 meseci, a Draško Vuković na osam meseci zatvora.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je prethodno zatražilo da se Šarić i ostali osude na maksimalne kazne zatvora od 30 do 40 godina, dok je Šarić tvrdio da su mu optužbe namontirane voljom bivše vlasti.

Današnja presuda je prvostepena što znači da će nezadovoljne strane - i advokati osuđenih i Tužilastsvo, moći da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Odlukom Sudskog veća optužbe su oslobođeni Bojan Stanojković, Darko Gazdić, I Aleksandra Mišić.

U obrazloženju presude sudija Petrović je veoma precizno objasnio kako je "organizovana kriminalna grupa švercovala kokain", kako su njeni članovi međusobno komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva.

Presuda je zasnovana i na, kako je sudija objasnio, utvrđenim dokazima vezanim za kupovinu i smeštaj kokaina u državama Južne Amerike, kao i na osnovu načinu transporta prekookeanskim brodovima.

Proces se vodio po šest spojenih optužnica, a počeo je u aprilu 2013.zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009.godine.

U presudi je istaknuto i da su svi osuđeni radili sa direktnim umišljajem, da su dobro znali čime se bave, a da su im pobude bile sticanje finansijske koristi.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

KRALJU KOKAINA 20 GODINA: Jedan sudija hteo da oslobodi Šarića?

Izvor: Kurir, 14.Jul.2015, 12:43

Presuda nije doneta jednoglasno, što znači da je jedan od trojice članova sudskog veća bio protiv saopštene odluke..BEOGRAD - Pljevaljski narko-bos Darko Šarić (45) osuđen je juče u Specijalnom sudu u Beogradu na 20 godina zatvora zbog toga što je od početka 2006. do 15. oktobra 2009. organizovao...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.