Danska dozvolila radove za završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“

Izvor: Vostok.rs, 06.Jul.2020, 13:17

Danska dozvolila radove za završetak izgradnje gasovoda „Severni tok 2“

Danska agencija za energetiku (DEA) dozvolila je kompaniji "Severni tok 2" 2 AG da završi izgradnju gasovoda "Severni tok 2" u svojim vodama koristeći brodove za postavljanje cevi sa sidrenim pozicioniranjem, navodi se u saopštenju danske agencije, prenose RIA Novosti. Sada se nova plovila mogu koristiti i odvojeno i u kombinaciji sa brodovima koji su opremljeni dinamičkim sistemom za pozicioniranje. Napominje se da gradnja neće biti nastavljena pre 3. avgusta, kada ističe rok za žalbu na obnovljenu dozvolu.
Kompanija "Severni tok 2" AG je saopštila da će realizovati projekat uzimajući u obzir položaj Danske i procenu uticaja na životnu sredinu. Napominje se da se nastavlja razmatranje raznih opcija, te da će o planovima za izgradnju svi biti „blagovremeno“ informisani. Danska je ranije zabranila upotrebu brodova sa pozicioniranim sidrom, jer su mogli dosegnuti do neeksplodiranih ubojnih sredstava na dnu Baltičkog mora. "Severni tok 2" uključuje izgradnju dva kraka gasovoda od ruske obale preko Baltičkog mora ka Nemačkoj. SAD se aktivno protive projektu, promovišući svoj gas u EU, kao i Ukrajina i nekoliko evropskih zemalja. Rad na gasovodu obustavljen je nakon što su SAD krajem prošle godine usvojile budžet za odbranu, a kojim su uključene sankcije kompanijama koje rade na izgradnji gasovoda.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.