Danas novi pad berzanskih indeksa

Izvor: B92, Beta, 31.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas novi pad berzanskih indeksa

Beograd -- Indeksi akcija Beogradske berze ponovo su danas pali, pa je indeks Belex15 oslabio za 1,02 procenta, a opšti Belexline za tačno trećinu procenta.

Promet je vredeo 45,74 miliona dinara (482.659 evra). Učešće stranih investitora bilo je 47 odsto u ukupnoj i gotovo 65 u trgovini akcijama pri čemu u kupovini akcija 60 a u prodaji gotovo 70 procenata.

U kontinuiranoj trgovini najveći pad ubeležio je Meser Tehnogas [TGAS], od deset odsto, na novi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najniži nivo za godinu dana od 2.205 dinara, uz promet nešto veći od 765 hiljada dinara. Cena AIK banke [AIKB] oslabila je nešto više od pet procenata, a promet iz trgovine tom hartijom vredeo je 8,48 miliona dinara.

Po malo više od pet odsto na vrednosti su izgubili i Globos osiguranje [GLOS] i Vital [VITL] pri čemu se akcijama uljare iz Vrbasa i više trgovalo, za 1,96 miliona dinara. U padu nešto većem od četiri odsto bila je Sojaprotein [SJPT], članica A Listinga. Trgovina hartijama bečejskog preradjivača soje vredela je 2,7 miliona dinara.

Najveći dobitnici bili su Banini [BNNI] i Jubmes banka [JMBN] sa rastom od 16,31 odnosno deset procenata. U trgovini akcijama kikindskog konditora napravljen je i solidan promet, od dva miliona dinara. Telefonija [TLFN] je poskupela pet odsto, a Agrobanka [AGBN] tri i po, dok je Alfa plamu [ALFA], članici B Listinga, cena povećana 1,64 odsto.

U grupi akcija kojima se više trgovalo na kontinuiranom segmentu su i Energoprojekt [ENHL], sa A Listinga Berze, sa prometom od 2,79 miliona dinara i Metalac [MTLC] sa 2,27 miliona.

Na sektoru trgovine po metodu preovlađujuće cene najviše se trgovalo akcijama Beogradmontaže [BGMN], za 2,57 miliona dinara, po stabilnoj ceni od deset hiljada dinara koja je ujedno i do sada maksimalna.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najveći promet akcijama “Telekoma Srpske”

Izvor: Capital.ba, 31.Mar.2009

BANJALUKA, Na Banjalučkoj berzi danas je ostavren promet od 80.632 KM u 36 transakcija, podaci su iz Berze. Najveći promet od 40.746 KM ostvaren je akcijama 'Telekoma Srpske' po cijeni za akciju od 1,20 KM. Najveći rast vrijednosti akcija od 6,38 odsto registrovan je kod bijeljinske 'Semberije', dok...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.