Danas je Svetski dan štednje: Evo zašto je bitno da čuvate novac i na šta treba da obratite pažnju

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 12:32

Danas je Svetski dan štednje: Evo zašto je bitno da čuvate novac i na šta treba da obratite pažnju

Više od polovine ljudi u našoj zemlji stavlja novac sa strane, a mesečno uštedimo 5.210 dinara, pokazalo je najnovije istraživanje o štednji u Srbiji

Širom sveta traje oktobarski mesec štednje, koji se završava današnjim obeležavanjem Svetskog dana štednje. Ovaj međunarodni praznik nas jednom godišnje podseća da je štednja dobra i korisna navika koja vodi finansijskoj sigurnosti. Međutim, to ne znači da o svojoj finansijskoj sigurnosti treba da razmišljamo samo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u oktobru.

Ove godine nas je na razmišljanje o tome podstakla i novonastala situacija, koja nas je sve suočila sa određenom dozom finansijske neizvesnosti. Troškove smo odlagali, fokusirali smo se na ono što nam je baš potrebno, a manje na neke od naših dugogodišnjih želja.

Istraživanje je pokazalo i da sve manje čuvamo ušteđevinu kod kuće - to čini tek malo više od petine naših sugrađana. Ovaj način da novac "sklonimo od sebe" suštinski i nije štednja, jer nam ne donosi prinos na kamatu. Nije ni u potpunosti bezbedan, jer uključuje razne rizike - od krađe do požara i poplava. S druge strane, štednja podrazumeva da polaganjem novca ostvarimo i zaradu.

Kada birate banku kojoj ćete poveriti svoj novac, obavezno obratite pažnju na uslove štednje - kolika je nominalna i efektivna kamatna stopa, na koliko možete da oročite novac, koje vrste štednje nude, ali i na to koliko je ta banka pouzdana, stabilna i sigurno mesto za vaš novac. Dobro proučite ponudu, tj. uslove ugovora koji potpisujete sa bankom, u kojoj se nalaze sve ove informacije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.