Danas je Lazareva subota

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2021, 08:14

Danas je Lazareva subota

Lazareva subota, poznata i kao Vrbica, obeležava se danas, a ovaj praznik mnoge porodice u Srbiji slave i kao krsnu slavu.

Praznik je posvećen vaskrsenju Lazara iz Vitinije, koga je Isus Hristos, prema predanju, vaskrsao iz mrtvih posle četiri dana provedena u grobu.

Praznik je ustanovljen u Jerusalimu krajem IV veka, a posle vaskrsenja, Lazar je bio Episkop na Kipru.

Na Lazarevu subotu praznuje se posebno i vrlo živopisan običaj poznat pod imenom Vrbica, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi se sa sajtu SPC.

Ovog dana bralo se olistalo pruće od vrbe.

Lazareva subota, odnosno Vrbica, dan je dečje radosti.

Do Drugog svetskog rata, Lazareva subota (Vrbica) proslavljala se i kao školska svečanost. Deca su se, lepo obučena, ukrašena zvončićima, kretala u povorkama i provodila vreme u igri oko izvora.

Ubrane vrbove grančice na Lazarevu subotu nosile su se i blagosiljale u crkvi, pa su potom čuvane u kućama.

Na Vrbicu, posle podne, uvek se držala litija izvan hrama.

Svedočanstava o Vrbici postoje već od kraja IV veka. U litiji su učestvovali, kao i danas, odrasli i deca noseći u rukama grančice maslina i palmi. U krajevima gde nema maslina i palmi nose se graničice vrbe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PRAZNIK DECE Danas je Lazareva subota, pletu se venčići i kupuju ZVONCA

Izvor: Blic, 24.Apr.2021

Lazareva subota, poznata i kao Vrbica, obeležava se danas, a ovaj praznik mnoge porodice u Srbiji slave i kao krsnu slavu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.