Izvor: B92, 15.Mar.2010, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas ističe rok za prijavu poreza

Beograd -- Zakonski rok za podnošenje prijave za godišnji porez na dohodak građana za 2009. godinu ističe danas, saopštila je Poreska uprava.

Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak za prethodnu godinu dužni su da podnesu građani koji su ostvarili dohodak veći od 1.589.292 dinara. Poreske prijave moraju da podnesu i stranci sa prebivalištem u Srbiji i građani Srbije koji u inostranstvu rade za domaće kompanije, koji su u prošloj godini ostvarili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dohodak veći od 2.648.820 dinara.

Zakonom je predviđeno da svi građani koji ne podnesu poresku prijavu, ili je ne podnesu u roku, ne podnesu prijavu nadležnom poreskom organu, ili ne navedu tačne podatke od kojih zavisi visina poreza, budu kažnjeni novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Zoran Vasić kaže za B92 da kazne za nepodnošenje prijave nisu dovoljno oštre, imajući u vidu da je prošle godine otkriveno da sedam hiljada poreskih obveznika nije ispunilo zakonsku obavezu.

"Prijavljivanje poreza je dosta jednostavno, poreski obveznik je u obavezi da popuni poresku prijavu PPDG5, u koji unosi kompletna primanja prošle godine, oduzima od toga iznos koji je neoporeziv, koji smo malopre pomenuli, i ima određena oslobođenja, koja su propisana zakonom, kako za samog poreskog obveznika, tako i za članove njegove porodice”, objašnjava Vasić.

On kaže i da je krovna vrednost iznad koje mora da se prijavi porez određena zakonom.

"Zakonom o porezu na dohodak građana regulisano je koliki je taj iznos i neoporezivi iznos je tri prosečne plate, ostvarene u prethodnoj godini, ona je bila negde oko 500 000 dinara i za strance je taj iznos petostruki iznos", navodi Vasić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas ističe rok za prijavu poreza na dohodak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2010

BEOGRAD - Zakonski rok za podnošenje prijave za godišnji porez na dohodak građana za 2009. godinu ističe danas, podseća Poreska uprava...Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak za prethodnu godinu dužni su da podnesu građani, koji su ostvarili dohodak veći od 1.589.292 dinara...Poreske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

PRESS OTKRIVA: Premijer ne plaća porez!

Izvor: Press, 15.Mar.2010

Mirko Cvetković nije probio limit od 1,59 miliona dinara da bi platio godišnji porez na prihod građana. Porez prijavili Dinkić, Dulić, Đelić, Mrkonjić, Dačić, Kalanović, Bradić, Škundrić, Tomica Milosavljević.. .Premijer Mirko Cvetković...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.