Danas: Javni dug Srbije od marta 2020. godine raste 117 evra u sekundi

Izvor: Beta, 11.Apr.2023, 10:57

Danas: Javni dug Srbije od marta 2020. godine raste 117 evra u sekundi

Javni dug Srbije od marta 2020. godine raste 117 evra u sekundi, objavio je list Danas.Javni dug poslednjeg dana februara iznosio je 34,94 milijarde evra, što je najveći apsolutni iznos javnog duga od 2000. godine, naveo je list u današnjem izdanju.Kako je precizirano, najveći deo duga je spoljni dug u iznosu 22,3 milijarde evra, 11 milijardi je unutrašnji javni dug, a 1,7 milijardi je indirektni dug države.U odnosu na 31. decembar 2022. javni dug je povećan, prema podacima Ministarstva finansija, za 1,6 milijardi evra.Ipak, kako se dodaje, dok je na kraju godine javni dug u odnosu prema BDP-u bio 55,1 odsto, na kraju februara, nakon dodatnog zaduživanja, on je pao na 51,1 odsto BDP-a.Kako prenosi Danas, odgovor za ovu, na prvi pogled nelogičnost, je u tome što se od početka nove godine koristi procenjeni BDP za celu ovu godinu, odnosno, drugim rečima, već od 1. januara Ministarstvo finansija deli javni dug sa BDP-om koji je povećan za 13 odsto.Ministarstvo finansija, ukazano je u tekstu, računa na realni rast BDP-a od 2,5 odsto u ovoj godini i ostalih oko 10,5 odsto uticaj inflacije.Ukoliko se pretpostavi da će kurs evra prema dinaru biti stabilan, kako je navedeno, to znači da će i ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bruto devizne rezerve u martu 21,4 milijarde evra

Izvor: Danas, 11.Apr.2023

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju marta 2023. godine iznosile su 21,4 milijardi evra što je najviši nivo bruto deviznih rezervi krajem meseca od 2000. godine (od kada se prate podaci na ovaj način), saopštila je NBS.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.