Dan posle primirja - uhapšena direktorka Huaveja u Kanadi

Izvor: B92, 06.Dec.2018, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan posle primirja - uhapšena direktorka Huaveja u Kanadi

Vankuver -- Ćerka osnivača kineske kompanije Huavej Rena Žengfeija, Meng Vanžu, uhapšena je 1. decembra u Kanadi i preti joj izručenje SAD, javlja Rojters.

Meng, koja je potpredsednica kompanije i glavna finansijska direktorka, uhapšena je zbog navodnog kršenja američkih sankcija, izjavio je neimenovani izvor agencije Rojters.

Agencija dodaje da za sada nije moguće utvrditi prirodu njenog prekršaja.

Izvori agencije kažu da SAD istražuju rad kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Huavej još od 2016. godine zbog navodnog izvoza u Iran proizvoda koji potiču iz SAD, što je kršenje sankcija koje je Amerika uvela toj zemlji.

Kompanija je putem saopštenja potvrdila hapšenje i dodala da im nije pojašnjen prekršaj Mengove.

Iz Huaveja navode da nemaju nikakva saznanja o tome da je Mengova počinila neko kažnjivo delo.

Ambasada Kine u Kanadi zatražila je od vlasti da Mengovu odmah oslobode.

AP navodi da se hapšenje dogodilo u "čudnom trenutku", jer su američki predsednik Donald Tramp i predsednik Kine Si Đinping dan pre njenog hapšenja najavili 90-dnevno "primirje" u trgovinskim ratu.

Agencija ocenjuje da bi hapšenje Mengove moglo da zakomplikuje trgovinske pregovore između Kine i SAD, a podseća da zvanični Vašington vidi Huavej i druge kineske kompanije kao moguće paravane za kinesku špijunažu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dan posle "primirja": U Kanadi uhapšena direktorka "Huaveja"

Izvor: Vesti-online.com, 06.Dec.2018

Ćerka osnivača kineske kompanije "Huavej" Rena Žengfeija, Meng Vanžu, uhapšena je 1. decembra u Kanadi i preti joj izručenje SAD, javlja Rojters...Meng, koja je potpredsednica kompanije i glavna finansijska direktorka, uhapšena je zbog navodnog kršenja američkih sankcija, izjavio je neimenovani...

Nastavak na Vesti-online.com...

Trido: Kanadska vlada nije umešana u hapšenje Meng Vanžu

Izvor: RTS, 06.Dec.2018

Kanadski premijer Džastin Trido izjavio je da vlada te zemlje nije učestvovala u hapšenju direktorke kineske telekomunikacione kompanije "Huavej" Meng Vanžu na aerodromu u Vankuveru. . Džastin Trido je rekao da je Otava...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.