Dan kada je uništen temelj privrede: Devet decenija od najvećeg ekonomskog kraha u istoriji

Izvor: B92, 24.Okt.2019, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan kada je uništen temelj privrede: Devet decenija od najvećeg ekonomskog kraha u istoriji

Beograd -- Sjedninjene Američke Države je 24. do 29. oktobra 1929. godine zadesila najveća ekonomska tragedija zapamćena do tog doba.

Ovaj dan pamti se kao jedan od najrazornijih za ekonomiju SAD i sveta. Krah berze, koji se desio tog dana, uništio je temelje američke privrede i označio početak velike krize koja se vrlo brzo proširila na veliki deo svetske privrede.

Ekonomski krah, poznat i kao Velika depresija, uzdrmao je američku ekonomiju na način koji niko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije mogao da predvidi. Ovaj period, od 1928. Do 1939. godine zauzeo je neslavno drugo mesto na listi po razornom uticaju na društvo, odmah iza Građanskog rata u Americi, u kome je život izgubilo između 640.000 i 700.000 ljudi.

Slom tržišta bio je početak decenije ispunjene strahom i nesigurnošću. Sve grane privrede su na svojoj koži osetile krizu, kompanije su jedna za drugom propadale, a radnici su masovno ostajali bez posla.

O tome koliko su tadašnji žitelji SAD propatili govori podatak da je stopa nezaposlenosti od početka krize do 1933. porasla sa tri odsto na čak 25 odsto. Oni srećniji koji su uspeli da zadrže poslove su se suočavali sa velikim smanjenjem primanja, pa su tako mnogi u ovom periodu primali gotovo duplo manju platu.

Kako kaže Goran Radosavljević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, jedan od uzroka ove velike krize, bio je bojazan zbog nosioca ekonomske politike u SAD. Kako on navodi, Amerikanci su se posebno plašili inflacije.

"Kako je od 1929. prošlo čak devet decenija, mnoge stvari su se i promenile. Privreda je tada drugačije izgledala", kaže Radosavljević, i ističe primer Centralne banke koja tada nije postojala, a ona danas kontroliše količinu novca u opticaju.

Amerika je 1929. ušla u krizu koja se vrlo brzo prelila na Evropu, a posebno jako je bila pogođena Nemačka, koja je i dalje trpela posledice Prvog svetskog rata.

Radosavljević Veliku depresiju poredi sa ekonomskom krizom iz 2008. godine kada su, države, kako kaže, bolje reagovale nego što je to bio slučaj 1929, kada su mere ublažavanja krize implementirane prekasno.

Američki predsednik, i bivši guverner savezne države Njujork Frenklin Ruzvelt je omislio program pod nazivom "Nju dil" (Novo poslovanje), koji je sprovođen u razdoblju od 1933. do 1938. godine.

"Sigurno da je Ruzvelt pomislio, 'Hajmo u javne radove', kaže Radosavljević.

"Nju dil", na početku neprecizan i nejasan većini građana, nije doneo rezultate, ali je, ipak, vremenom zainteresovao naciju, ulio im nadu, a Ruzveltu doneo pobedu na izborima.

Program predsednika imao je tridesetak glavnih stavki, od kojih je većina ugašena u toku Drugog svetskog rata, a neke rade i danas.

Reforme su podrazumevale sprovođenje velikog broja javnih radova o trošku države, kao i smanjivanje poreza, veliki broj ljudi zaposleno je u izgradnji javne infrastrukture… Građeni su auto-putevi, brane, parkovi, mostovi i aerodromi.

Potpisan je i Zakon o zajmu, koji je obećavao slanje ratne opreme saveznicima. Postignut je i dogovor sa farmerima, kojima je država garantovala minimalne, ali sigurne cene za proizvode, a uz subvencije, dobijali su i nadu da će biti bolje. Cilj subvencija je bio da ograniči prekomernu proizvodnju kako bi cene useva mogle da se povećaju.

Najznačajniji deo Ruzveltovih reformi bio je Zakon o nacionalnoj industrijskoj obnovi, donet 16. Juna 1933. godine.

Podaci govore da se broj nezaposlenih od 1933. Do 1939. smanjio sa 13 na sedam miliona.

Ipak, prvi "Nju dil" postigao je ograničeni uspeh, te je nakon prvih mera došlo do naglog porasta proizvodnje i cena nakon čega je oporavak usporio.

Ruzveltov drugi "Nju dil" obuhvatio je niz privrednih i socijalnih mera za borbu protiv siromaštva i nezaposlenosti.

Reforma drugog dela programa koja je imala najveći uticaj na oslabljenu ekonomiju je uvođenje Zakona o socijalnom osiguranju, u sklopu kog su preduzeća i zaposleni plaćali doprinose za penzionere, nezaposlene i invalide.

Tokom narednih decenija program socijalnog osiguranja doprineo je dramatičnom padu siromaštva među starijim osobama, dok su troškovi za socijalno osiguranje postali glavni deo saveznog budžeta.

Ovim zakonom uspostavljen je i program pomoći samohranim majkama. Zakon je kasnije izmenjen, a dopunom socijalnog osiguranja iz 1965. godine, uspostavljena su dva glavna zdravstvena programa, Mediker i Medikejd.

Uvedena je Ustanova za poticaj rada, preko koga je zaposlen veliki broj građana. Kroz federalne projekte za pozorišta, umetnost i pisanje, mnogi umetnici su našli poslove, a u tome im je pomoglo i otvaranje novih muzeja, pozorišta i bioskopa.

Radosavljević Ruzveltove reforme poredi sa Hitlerovim, jer, kako kaže, koncept javnih radova je sličan, samo su oni Adolfa Hitlera bili usmereni na vojnu industriju, i, kako je poznato, tragično su završeni.

Iz velike krize Amerika je izašla 1934. godine, a zemlje čije ekonomije su bile posebno slomljene, su probleme u finansijskom sistemu uspele da reše tek dosta kasnije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Devet decenija od "crnog utorka": SAD je zemlja iz koje će najlakše krenuti nova kriza (2)

Izvor: B92, 25.Okt.2019, 07:14

Beograd -- Od 24. do 29. oktobra 1929. godine SAD, ali i ostatak planete zadesila je najveća ekonomska tragedija zapamćena do tog doba...Ekonomija je globalna, iz nje niko ne može da se izdvoji, pa se, upravo iz tog razloga, krize veoma lako prenose sa jednog kraja sveta na drugi...Kako kaže naš...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.