Daljinski poreznik za Evropu

Izvor: Politika, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Daljinski poreznik" za Evropu

Poreske službe Mađarske, Nemačke, Italije i Francuske zainteresovane za preuzimanje daljinskog očitavača prometa preko fiskalnih kasa

Jedinstveni daljinski sistem očitavanja prometa preko fiskalnih kasa – popularni JPRS, koji je Poreska uprava uvela pre više od godinu dana, mogao bi uskoro da počne da se primenjuje u Mađarskoj, Nemačkoj, Italiji i Francuskoj. Sposobnosti ovog "dojavljivača", koji pomaže poreskim inspektorima da utvrde ko pokušava da utaji porez >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ne izdajući fiskalne račune, skrenule su pažnju evropskih poreznika koji su nedavno učestvovali na skupu u Budimpešti.

Prema rečima Mikana Radića, načelnika Odeljenja za analizu rizika i fiskalizaciju Poreske uprave, reč je o daljinskom očitavaču koji je u Srbiji uvelo oko 170.000 obveznika, vlasnika radnji, restorana, kafića, hotela... svi oni koji su imali obavezu uvođenja i fiskalnih kasa, preko kojih registruju promet.

– Kada su shvatili da 800 inspektora ne može da obiđe sve one u Srbiji koji su obavezni da plaćaju porez na dodatu vrednost (oko 200.000 objekata koji imaju fiskalne kase), uveden je "dojavljivač". Tako JPRS, koji daljinski očitava promet, dostavlja podatke o tome da li obveznici redovno izdaju mušterijama fiskalne račune, kao i koliki je postotak onih koji pokušavaju na ovaj način da utaje porez – objašnjava Radić.

Budući da jedino u Srbiji postoji ovakav daljinski sistem očitavanja prometa, ne čudi što je to bila novina za poreznike iz Francuske, Mađarske, Italije, ali i ostatka Evrope – kaže naš sagovornik. I dodaje da postavljanjem očitavača Poreska uprava dnevno sazna ko evidentira, a ko izbegava da kroz kasu registruje promet.

Poreska uprava nastoji da usavrši postojeći sistem, uvođenjem novih softvera. Oni treba da omoguće da korišćenjem statističkih metoda iz standardnog uzorka izaberu one koji odstupaju od toga, odnosno da prati one koji konstantno izbegavaju da evidentiranjem prometa plate svoj dug državi. Dosadašnjim daljinskim očitavanjem poreznici su, recimo, tačno znali u kom periodu je naplata prometa najveća, kada i zbog čega osetno pada. Prepoznavale su se "crne tačke", tj. oni koji su redovno izbegavali da izdaju račune.

Takođe je zabeležno, ističe Radić, da promet naglo skače kada se sazna da su inspektori krenuli u kontrolu. Zahvaljujući ovakvoj proveri, promet je tokom prošle godine povećan za oko 25 odsto, a time i priliv novca u budžet.

Rezultati kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa tokom cele prošle godine pokazuju da je ukupno izvršeno 30.421 kontrola. Izrečena je 10.041 mera privremene zabrane obavljanja delatnosti, što je u 33 odsto ukupnog broja kontrola. Podneto je 10.617 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. Mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je kod 2.890 ugostiteljskih objekata, 975 pekara i kioska brze hrana, 1.113 onih čiji su vlasnici kineski državljani i 3.635 trgovina na malo.

Na teritoriji Beograda obavljeno je 9.178 kontrola i izrečeno 2.096 mera zabrane rada. U Kragujevcu je prokontrolisano 4.617 objekata i izrečeno 1.650 mera privremene zabrane obavljanja delatnosti. U istom periodu na teritoriji Niša izvršene su 6.264 kontrole. Tom prilikom je utvrđeno da je skoro 50 odsto njih izbegavalo evidentiranje prometa zbog čega su objekti morali da budu zatvoreni od 30 do 60 dana.

Stanje nije ništa bolje ni u Novom Sadu, gde su ukupno izvršene 10.362 kontrole i u 3.190 slučajeva zabranjeno obavljanje delatnosti.

Na teritoriji Beograda zabranjen je rad kod 625 ugostitelja, 248 pekara i restorana brze hrane, 243 objekata čiji su vlasnici kineski državljani, 707 trgovina na malo. Kazne za neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa, podsećaju u Poreskoj upravi, kreću se od 50.000 za preduzetnike do milion dinara za pravna lica.

J. Petrović

[objavljeno: 09.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.