Izvor: Blic, 30.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daleko od Rumunije

Svetski automobilski gigant Ford iduće godine počinje proizvodnju automobila u Rumuniji. Ford je za 57 miliona evra od rumunske vlade kupio fabriku automobila u Krajovi. Predviđeno je da Amerikanci ulože 675 miliona evra, a računa se da će fabrika na rumunskom tržištu kupovati razne komponente u vrednosti od oko milijardu evra. Računa se, takođe, da će fabrika proizvoditi 300.000 automobila i da će kroz tri godine ostvarivati godišnji prihod od dve milijarde evra.

Kakve to >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veze ima sa Srbijom? Nažalost, sad više nikakve, reći će neko. Mada, u stvari nije tako.

Fabrika u Krajovi bila je, naime, u vlasništvu Daevua, a kada su Korejanci 1999. godine bankrotirali, rumunska država je za 44 miliona evra otkupila većinski paket akcija. Eto veze - i rumunska i vlada Srbije imale su otprilike isto vreme da svojoju fabrici nađu strateškog partnera.

A evo, vlada u Bukureštu je to uspela, a vlada u Beogradu nije. Zašto? To je pitanje nad kojim bi trebalo da se zamisle i poslovna javnost, ali još više političari, oni koji vode ovu zemlju. Tim pre što su svega nekoliko dana pre nego što je objavljena ova vest, govorili kako se na spisku zaintersovanih za kragujevačku Zastavu, nalazi i Ford. Sad Ford više nije na tom spisku.

U Srbiji se na Rumune još uvek gleda sa visine, ali evo Amerikanci su (zbog "nečega") njih izabrali za poslovne partnere. Ovde se, takođe, više pažnje posveti svakom porazu reprezentacije na nekom međunarodnom sportskom takmičenju, nego jednom ovakvom gubitku. Jer, ovo je, u suštini, zaista veliki poraz naše "ekonomske reprezentacije". Poraz koji će direktno pogoditi stotine hiljada ljudi. Ali, za to niko i ne haje.

Mislite o tome. Kad već izlazite na izbore.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.