Dajte ideju za trg, nagrada 50.000 €

Izvor: B92, 25.Nov.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dajte ideju za trg, nagrada 50.000 €

Grad raspisao javni poziv za konkurs za uređenje Savskog trga sa zgradom stare Železničke stanice i Skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, cilj je da se u skladu sa izabranim rešenjem omogući funkcionalan i kreativan boravak na ovom javnom prostoru. Pobednik konkursa, odnosno kreator idejnog rešenja, dobiće nagradu od 50.000 evra, podsećaju Večernje novosti.

Prema prostornom planu, uređivaće se prostor između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Starog savskog mosta, novog Savskog bulevara i Savske ulice, u okviru koje je planirana rekonstrukcija i restauracija kulturnog nasleđa i zgrade Železničke stanice. Ispred nje se formira novi javni gradski prostor - novi Savski trg, koji je planiran kao pešačka javna i zelena površina, koja pruža mogućnost uvođenja novih sadržaja.

Konkursno rešenje podrazumeva formiranje ambijenata koji su u skladu sa značajem i kulturno-istorijskim vrednostima prostora. Takođe, prilikom uređenja novog Savskog trga, vodiće se računa o tome da on predstavlja predvorje kulturnog dobra od velikog značaja namenjenog Istorijskom muzeju Srbije, kao i da će se u okviru trga nalaziti spomenik Stefanu Nemanji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.