Dajners klub internešnal Beograd ugasio sajt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2017, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dajners klub internešnal Beograd ugasio sajt

Kompanija Dajners klub internešnal Beograd, koja je u stečaju zbog prezaduženosti, ugasila je svoj sajt www.diners.rs.

Dajners internešnal Beograd je ogranak Dajnersa koji je poslovao u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

To preduzeće je početkom godine kupio Erste kard klub, koji je zatim utvrdio ozbiljne nepravilnosti u poslovanju u prethodnih nekoliko godina.

Kreditne kartice Dajners klub internešenala iz Beograda koristilo je oko 35.000 građana Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ispostavilo se da njihovi službeni finansijski izveštaji ne odražavaju stvarno stanje poslovanja kompanije.

Korisnici Dajners kartice, kako prenosi B92, nisu dobili julski račun koji je trebalo da stigne 15. avgusta i od kompanije nisu dobili nikakvo obaveštenje posle onog u kojem ih kompanija obaveštava da je podnela zahtev za stečaj. Nekima od njih je na kartici ostalo nešto novac, kao i neiskorišćeni nagradni bodovi.

Dajners internešnl objavila je početkom maja da ima određene probleme i da zbog toga kartice nisu privremeno u upotrebi, da bi desetak dana kasnije objavili da su zatražili odlazak u stečaj zbog prezaduženosti koja je rezultat dugogodišnje zloupotrebe i neodgovornog upravljanja bivšeg menadžmenta, protiv kojeg su podnete krivične prijave.

Tada su naveli da će odluka o eventualnom nastavku poslovanja na srpskom tržištu, biti doneta u narednih nekoliko nedelja.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je ranije rekla da očekuje da pravosuđe kazni krivce koji su učestvovali u falsifikovanju izveštaja Dajners internešnal kluba iz Beograda.

Privredni sud u Beograd doneo je rešenje o otvaranju postupka stečaja nad preduzećem za pružanje finansijskih usluga Diners Club International Beograd.

Sud je rešenjem utvrdio da su razlozi za pokretanje stečajnog postupka preteća nesposobnost plaćanja i prezaduženost preduzeća.

Za stečajnog upravnika imenovana je Agencija za osiguranje depozita.

Ročište je održano 12. juna ove godine, a sud je doneo rešenje kojim je utvrdio da je stečajni dužnik nesposoban za plaćanje, jer ne može da odgovori svojim novčanim obavezama u roku od 40 dana od dana dospelosti obaveze.

Na osnovu podataka sa sajta NBS utvrđeno je da je stečajnom dužniku račun u blokadi u neprekidnom trajanju do 40 dana, počev od 3. maja do 12. juna, i to u ukupnom iznosu od 624.159.065,14 dinara.

Sud je takođe utvrdio i da postoji osnov za pokretanje stečajnog postupka imajući u vidu da je gubitak društva iznad visine kapitala, odnosno da je imovina društva manja od obaveza za iznos od 1.949.459.000 dinara, da potraživanja društva iznose 772.277.000 dinara, a kratkoročne obaveze iznose 2.886.997.000 dinara.

Zahtev za pokretanje stečaja pokrenuo je Diners Club International Belgrade, koji je ranije saopštilo da je razlog za podnošenje zahteva prezaduženost tog preduzeća.

Kako je navedeno, nakon zaključenja transakcije sa Erste kard klubom i formalnog preuzimanja vlasništva Dajnersa utvrđene su nepravilnosti u poslovanju DCIB-a koje nisu bile prezentovane u postupku kupoprodaje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.