Dačić: Srbija očekuje bar jedno poglavlje u decembru

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Dec.2016, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija očekuje bar jedno poglavlje u decembru

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija očekuje da u decembru bude otvoreno bar jedno poglavlje u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom, a da će tome doprineti i dogovor Beograda i Prištine o sprovodjenju sporazuma o pravosudju.

"Očekujemo na sastanku Saveta za opšte poslove EU 13. decembra da budu usvojeni zaključci o proširenju koje će potvrditi Evropski savet 15. i 16. decembra. Očekujemo da taj dokument bude pozitivno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << intoniran i da će pokazati sve što je Srbija uradila u prethodnom periodu, što znači da će biti referentan i za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja", rekao je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare.

Šef srpske diplomatije je dodao da Srbija očekuje da bi tokom decembra mogla da bude održana četvrta medjuvladina konferencija na kojoj bi se otvorila nova poglavlja.

"Najmanje poglavlje 5 (javne nabavke), a nadamo se i 25 (nauka) i 26 (obrazovanje i kultura)", dodao je Dačić.

Dogovor koji su Beograd i Priština juče postigli u Briselu o sprovodjenju Sporazuma o pravosudju predstavlja, kazao je Dačić, nastavak implementacije onoga što je ranije dogovoreno i integracije koja je započeta ali koja do danas nije realizovana.

"To je svakako značajan doprinos da opšta ocena o napretku dijaloga s Prištinom bude pozitivna, što znači da će sigurno doprineti otvaranju novih poglavlja, osim ako neke zemlje EU namaju neke druge zahteve", rekao je ministar.

Dačić je rekao da će Srbija nastaviti politiku dijaloga, bez obzira na retoriku u Prištini i da je važno da dijalog ima rezultate i da se primeni ono što je dogovoreno u vezi s telokomunikacijama i pravosudjen, ali da je od suštinske vaznosti pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Dačić je istakao da će Srbija učestvovati u dijalogu, a, i da mora da se poštuje, a da ako "mogu bez Srbije onda neka rešavaju probleme sami".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.