Dačić: Srbija može da prihvati samo neki pravedni kompromis sa Prištinom

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Dec.2018, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija može da prihvati samo neki pravedni kompromis sa Prištinom

BEOGRAD - Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija ne sme da bude ponižena i da može prihvatiti samo "neki pravedni kompromis".

Dačić je na 10. Kongresu SPS-a u Centru "Sava" rekao da Srbija neće priznati poniženje i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, te da je to principijelni stav koji podržava i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Ukoliko toga nema, nema te sile koja >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << će Srbiju naterati da po cenu gubitka naših nacionalnih i državnih interesa ulazi u EU, a gubi Kosovo, to je neuporedivo", rekao je Dačić i dodao da se o tome nekada govorilo kao o "nečasnim ponudama".

On je podsetio da je 12 zemalja povuklo priznanje nezavisnosti Kosova, a nisu ni prihvaćeni njihovi zahtevi za članstvo u Unesku i Interpol.

"U UNESCO-u je 92 članice glasalo za Kosovo, sada 76, tri godine nakon toga. 50 je glasalo protiv, a sada 56. Uspeli smo da preokrenemo situaciju", kazao je Dačić.

Dačić je dodao da su okolnosti u kojima se Srbija bori takve da ništa nije na njenoj strani, te da se vlasti u Prištini ponašaju kao "ramaženo derište koje lomi sve u sobi ako nešto ne dobije", a njihovi politički roditelji to dopuštaju i "ne pomišljaju da im izvuku uši".

On je dodao i da mu je Vučić zamerio što se radovao što Kosovo nije primljeno u Interpol.

"Nekako razmišljam, da smo izgubili bio bih tužan, ne mogu biti tužan i kad smo pobedili", rekao je on.

Dačić je kazao i da Prištini smeta što ne mogu da dobiju ono što su decenijama radili kršeći medjunarodno pravo optužujući Srbiju da je kriva za etničko čišćenje i genocid.

"Srpski narod je najveća žrtva genocida i etničkog čišćenja i u Hrvatskoj i u BiH i na Kosovu", kazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, "da izgubimo Kosovo a da ne udjemo u EU, to bi bilo logičnije da nam ponude u Briselu, imajući u vidu njihov odnos prema nama".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.