Da smo im dali još dve milijarde, Borisov i Tramp bi se poljubili u usta

Izvor: B92, 30.Dec.2019, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Da smo im dali još dve milijarde, Borisov i Tramp bi se poljubili u usta"

Sofija -- Kupovina američkih aviona F-16 bila je cena koju je Bugarska platila za posetu premijera Bojka Borisova Beloj kući, izjavio je lider partije ABV Rumen Petkov.

"Slabo smo se pripremili za sastanak, da smo im dali još dve milijarde, Borisov i Tramp bi se još i u usta poljubili. Shvatate da je uvredljivo i ružno platiti dve milijarde leva za avione na koje treba čekati" rekao je Petkov za "Televiziju Evropa".

"Ceo svet nam se smeje. Plaćamo avione koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti napravljeni u fabrici koja još ne postoji", dodao je Petkov, prenosi Sputnjik.

On smatra da su Sjedinjene Američke Države strateški partner Bugarske i zemlje moraju da imaju dobre odnose, ali ne na štetu blagostanja Bugarske. Sofija takođe ne treba da bira između odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom.

"Ako težimo tome da nas neko tapše po ramenu, a da pritom neko drugi loše gleda na nas, to je kriminalno ponašanje. Bugarska je bila članica Varšavskog pakta, ali to nije uticalo na njene odnose sa Saveznom Republikom Nemačkom ili Velikom Britanijom", istakao je on.

Petkov je više puta kritikovao kupovinu američkih lovaca. Ranije je Petkov uporedio avione sa "skupim usisivačima" i optužio vladu za zaključivanje ugovora koji je u suprotnosti sa nacionalnim interesima Bugarske.

Predsednik Bugarske Rumen Radev kritikovao je proceduru izbora novih lovaca. U julu je šef države blokirao ovu kupovinu, ali je nedelju dana kasnije veto prevladan većinom glasova.

U avgustu je Ministarstvo odbrane Bugarske u potpunosti isplatilo osam aviona. Njihova vrednost je skoro 1,26 milijardi dolara, a biće isporučeni krajem 2023. i 2024. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.