Da li štedeti u dinarima?

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li štedeti u dinarima?

Beograd -- Dinarska štednja isplativija je od devizne, kažu stručnjaci, uprkos činjenici da je u Srbiji 97 odsto depozita u evrima.

Ukupna štednja građana u Srbiji iznosi oko 430 milijardi dinara, a od toga je 97 odsto u evrima. Od početka godine evro je znatno izgubio na vrednosti. B92 je istraživao da li je sada pravi trenutak za štednju u dinarima. U banci Socijete ženeral kažu da je dinarska štednja isplativija od devizne i da građani koji se boje promene kursa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu odabrati pogodnije modele za štednju u dinarima.

Za to se može dati primer da bi građanin koji je, na primer, pre šest meseci oročio 100.000 dinara, danas podigao taj novac sa kamatom od oko 6.000 dinara. Ukoliko bi taj novac razmenio u evre, samo na razlici u kursu zaradio bi još 5.000 dinara.

"Ukoliko građani i dalje imaju veliku dozu rezerve, najjednostavniji način da se prebace je da svoja sredstva oroče na neki kraći rok, na tri meseca ili na mesec dana, a ukoliko kasnije žele, da izvrše konverziju tih sredstava u evro", kaže Miroslav Rebić iz banke Sosijete ženeral.

"Druga mogućnost jeste i da naprave prekid oročenja, ali u tom slučaju gube stečenu kamatu", kaže on.

Dinar opet rekordno jak

Dinar nastavlja višenedeljni trend jačanja i ponovo beleži rekordnu vrednost prema evru, zvanični srednji kurs evra je 75,94 dinara.

Uprkos tome što je, prema ekonomskim pokazateljima, u ovom trenutku isplativije štedeti u dinarima nego u evrima, građani se i dalje teško odlučuju da novac čuvaju u domaćoj valuti.

Pojedini bankari takođe smatraju da su na dinarskoj štednji mogli više da zarade samo oni koji su ranije oročili sredstva.

"U nekom srednjem roku kurs će ići naviše. Naravno, ne očekuju se neki nagli skokovi, ali s tim da pozitivna razlika koju smo pomenuli na našem primeru od šest meseci ne bi trebalo da važi i za naredni period, tako da je pravi period za štednju u dinarima bio neki prethodni period", rekao je Goran Tomić iz Eurobanke EFG.

To potvrđuje i podatak da je Narodna banka juče na međubankarskom deviznom tržištu kupila tri miliona evra kako bi sprečila znatnije dnevno jačanje dinara u odnosu na evro.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.