Da li se isplati koristiti platne kartice u inostranstvu? VIDEO

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 22:47

Da li se isplati koristiti platne kartice u inostranstvu? VIDEO

Kako da izbegnemo plaćanje visoke provizije ali i mnoge druge savete donosi nam urednik portala Kamatica Dušan Uzelc.

Da li se isplati koristiti platne kartice u inostranstvu? Kako da izbegnemo plaćanje visoke provizije? I šta da radimo ukoliko nam bankomat proguta karticu ili ne izbaci novac?

"Najveća razlika je da li plaćamo debitnom ili kreditnom karticom. Debitna kartica je vezana za naš tekući račun i za naš novac na računu, a kreditna je kartica koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije namenjena za podizanje novca sa bankovata, mogu da se podignu pare ali je ta provizija viša. Kada govorimo o proviziji u inostranstvu tu imao dva dela: fiksni i varijabilni. Fiksni deo je na primer, tri evra vam naplate koliko god vi podizali novca, plus varijabilni deo od 1,2 odsto od sume novca, sad zavisi od bankomata koliki će biti procenat", objašnjava Dušan Uzelac.

On naglašava da postoji mnogo provizija, kao i da u zavisnosti od valute i zemlje u kojoj se turista nalazi, banka će računati određeni kurs. Uzelac za sve turiste ima savet kako da izbegnu plaćanje nepotrebnih provizija.

"Podelite troškove letovanja unapred na gotovinski deo i bezgotovinski. Ono za šta mislite da je jednostavnije platiti gotovinom tu količinu gotovine ponesite, a sve ostalo može karticom da se rešava. Kartica bi na letovanju trebalo da vam služi za kupovinu i plaćanja, a bankomat za podizanje novca je nužna opcija zato što ćete plaćati proviziju", savetuje Uzelac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.