Izvor: B92, 18.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je trebalo vratiti pare Kariću?

Beograd -- Direktor Poreske uprave Marija Drča Ugren za B92 kaže da novac mora biti vraćen i da je ova odluka i konačna: "Sud je ocenio da je postupak prinudne naplate sproveden nezakonito i naložio da postupimo po pravnom shvatanju suda. S obzirom na to da je poništeno rešenje o naplati, nema druge pravne posledice osim povratka u pređašnje stanje, a to je povraćaj sredstava. Kao poslednje pravno sredstvo, tražili smo zaštitu zakonitosti od strane republičkog tužilaštva, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je naš zahtev odbijen kao neosnovan što znači da mi više nemamo pravnih sredstava u ovom slučaju."

Sa druge strane, beogradski advokat Đorđe Đurišić kaže za B92 da Vrhovni sud nikome ne može da naloži povraćaj novca: "U jednom upravnom sporu, koji je pokrenut kod Vrhovnog suda i utuženo rešenje drugostepenog organa kojim je odbijena žalba i potvrđeno prvostepeno rešenje, poništeno je drugostepeno rešenje i upućen je drugostepeni organ da ponovo donese odluku po žalbi koju je izjavila BK grupa protiv tog prvostepenog rešenja. Predmet se vraća drugostepenom organu koji ponovo treba da razmatra žalbu i odluči o tome da li je žalba osnovana. Po prirodi stvari, sem kad Vrhovni sud sam uzme ingerenciju u nadležnost i sam presudi, Vrhovni sud nikome ne nalaže da mu se vrate pare niti donosi takvo rešenje".

Ekonomski novinar Milan Ćulibrk ukazuje i na to da odluka Vrhovnog suda može da se dovede u vezu sa izbornom kampanjom koja je u toku, ali dodaje i da je odluka o skidanju novca preko noći sa budžeta "u najmanju ruku čudna", jer veštačenje o naplati nije završeno. "Ovakvom odlukom Vrhovnog suda otvaraju se prostori za mnoga pitanja i treba da se u kratkom roku na njih odgovori - da li je zakon ustavan, da li ga treba sprovoditi, šta će sada uraditi Milorad Mišković, Željko Mitrović i ostali koji su bili obveznici ovog poreza," kaže Ćulibrk.

Slobodan Homen iz Otpora kaže da je ovakva situacija rezultat "dogovora političkih partija" sa pojedinim firmama. "Umesto da im uruče rešenja o ekstraprofitu pravili su političke dogovore, uzimali su novac i mito, pa je 80 odsto firmi pošteđeno naplate," kaže Homen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.