Da li je najgore prošlo: Ekonomija Evrozone nastavlja slab rast

Izvor: B92, 26.Jan.2020, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je najgore prošlo: Ekonomija Evrozone nastavlja slab rast

Brisel -- Ekonomija Evrozone porasla je u januaru istim slabašnim tempom kao i u prethodnom mesecu.

Indeks menadžera nabavke (PMI) bio je u januaru nepromenjen u odnosu na decembar i iznosio je 50,9 bodova, izračunali su u londonskoj kompaniji za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Markit.

"Ekonomija nije ubrzala uprkos nekim pozitivnim pokazateljima. Uslužni sektor ponovo je porastao dok je najgori period u industriji po svemu sudeći završen i čini se da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se kreće prema stabilizaciji", rekao je pomoćnik direktora Markita Endru Harker.

Uslužni sektor ponovo je bio glavni oslonac rasta, iako su aktivnosti blago usporile. Industrija je ponovo zabeležila pad, ali najblaži u pet meseci.

Slabašan tempo rasta odražava prigušeni priliv novih narudžbina, naglašavaju u Markitu, izdvajajući ipak znakove stabilizacije u proizvodnom sektoru, uključujući i stranu potražnju.

Među vodećim ekonomijama Evrozone obuhvaćenim istraživanjem početak godine bio je dobar za Francusku i Nemačku gdje su aktivnosti porasle drugi mesec zaredom, a pojačan je i priliv novih narudžbina, prenosi agencija MINA.

U ostatku Evrozone aktivnosti su porasle najslabijim tempom u šest i po godina, signalizirajući gotovo stagnaciju poslovnih aktivnosti izvan Nemačke i Francuske.

U Markitu ipak ukazuju na optimizam poslovnih zvaničnika koji je u januaru dostigao najviši nivo u više od godinu dana, podstaknut uverenjem u industriji da je najgori period pada aktivnosti prošao.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

EVROZONA NASTAVILA SLAB RAST Dve zemlje su imale najbolji početak godine

Izvor: Blic, 26.Jan.2020

Ekonomija evrozone porasla je u januaru istim slabašnim tempom kao i u prethodnom mesecu, odražavajući kontinuirano slab priliv novih narudžbina, pokazuje mesečni izvještaj londonskog Markita.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.