Da li je Hrvatska bezbedna za sezonske radnike iz Srbije?

Izvor: B92, 11.Jun.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Hrvatska bezbedna za sezonske radnike iz Srbije?

Brač -- Zbog nedostatka radne snage u Hrvatskoj, velik broj hotelijera i ugostitelja uvozi radnu snagu iz komšiluka, a najviše sezonaca im stiže iz BiH i Srbije.

Ali, poslednji događaj na Braču, kad su huligani napali mlade sezonce jer su mislili da su Srbi, sigurno ne ostavlja dobar utisak na sve one koji još razmišljaju hoće li doći da rade u Hrvatsku.

Srpski radnici potrebni su Hrvatskoj, ali je činjenica i da su napadi na Srbe u toj zemlji učestali. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Vlada je ove godine opet povećala kvote za uvoz radne snage u turizmu na 15.611 dozvola. Iskorišteno ih je tek oko 6000, a trećinu su iskoristili sezonci iz Srbije.

Direktor Instituta za turizam Damir Krešić, rekao je da postoji samo jedna stvar oko koje sezonce treba deliti, a to sigurno nije podela po nacionalnoj osnovi.

"Sezonce treba deliti na dobre i loše radnike, a ne po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi. Ionako rade težak posao i ne treba im ga dodatno otežavati. To što se dogodilo je za osudu i sigurno ne doprinosi slici Hrvatske kao sigurne destinacije", rekao je Krešić za Index.

Srbi znaju jezik

Eduard Andrić, predsednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske, kaže da su radnici iz komšiluka najkompetentniji jer znaju jezik pa im je lakše da komuniciraju s kolegama i gotovo svi pričaju barem engleski, za razliku od, kako kaže, sezonaca koji dolaze iz Malezije ili Filipina.

"Iskreno verujem da je ovo izdvojen slučaj i da se to više neće događati, bilo je i pre nekih incidenata u srednjoj Dalmaciji, ali moram da kažem da, na primer, u Istri nema tih problema. Ovakvi napadi su za svaku osudu i moramo svi ići ka tome da se to ne događa, da se ljudima usadi da je bitan svaki radnik, a pozivanje na neku prošlost je besmisleno, bilo bi pogubno da ih prozivamo i tučemo jer su druge nacionalnosti", smatra Andrić.

Navodi da je u Hrvatsku najviše radnika stiglo s područja Banje Luke i Trebinja. Istaknuo je da ovakvi napadi poput ovog na Braču jako loše utiču i na sliku Hrvatske u svetu.

"Iskreno verujem da neće biti straha među Srbima koji bi hteli ili razmišljaju o dolasku tokom sezone. Nama je u ovom trenu bitan svaki radnik koji dođe bez obzira otkuda je", rekao je Andrić.

Stariji radnici ne podnose Srbe

Problem je, kaže, i što stariji radnici, pogotovo s dubrovačkog područja, ne podnose radnike iz Srbije ili Trebinja, što nije u redu.

"Nedavno sam bio u Dubrovniku i tamo ima puno zaposlenih sezonaca iz Trebinja, a domaći pojedinci koji su učestvovali u ratu i još rade se bune jer navode kako su ih ovi u ratu tukli, a sad dolaze da rade tu. I ja sam im rekao kako to nema smisla, ovi mladi sezonci iz Srbije i BiH nisu ni bili rođeni za vreme rata ili su bili bebe, dakle nisu ih oni mogli napadati. Nema smisla da se sad svi generalizuju, isto tako bismo mogli onda da se setimo i 1. i 2. svetskog rata i ko nas je tad napadao, a sad su nam glavni gosti oko kojih trčimo. Dakle, gledati ko je otkuda je besmisleno, ne možemo tako razmišljati", smatra Andrić.

Jako je loše, kaže, gledati na neke nacije kao na neprijatelje Hrvatske i to ne samo za turizam već i za Hrvatsku uopšte.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.