Da li će skok bitkoina odložiti planirano smanjenje kamata?

Izvor: B92, 10.Mar.2024, 15:25

Da li će skok bitkoina odložiti planirano smanjenje kamata?

Predsedavajući američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel nagovestio je da smanjenje kamatnih stopa nije daleko, ukoliko se nastavi slabljenje inflacije.

U svedočenju pred Senatovim komitetom za bankarstvo on nije dao precizan termin za snižavanje kamata, ali je istakao da bi taj dan mogao uskoro da dođe.

"Čekamo da postanemo sigurniji da se inflacija kreće održivo ka dva odsto. Kada budemo stekli to uverenje, a nismo daleko, biće prikladno da počnemo da povlačimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nivo ograničenja", rekao je Pauel odgovarajući na pitanje o stopama i inflaciji.

On je istakao da će rezovi biti takvi da ne izazovu recesiju, prenosi CNBC.

Trgovci fjučersima kladili su se početkom godine da će Fed početi da smanjuje kamatne stope u martu i da će nastaviti sa šest ili sedam smanjenja do kraja godine. Sada se predviđa da će prvo smanjenje doći u junu, sa ukupno četiri smanjenja u iznosu od po 0,25 odsto do kraja 2024. godine.

Predsednica Banke Federalnih rezervi Klivlenda Loreta Mester ocenila je da nema potrebe da Fed žuri sa snižavanjem kamatnih stopa, s obzirom na to da je ekonomija u dobrom stanju. Kao član Odbora Feda za kamatne stope, Master je ocenila da američka centralna banka ima luskuz da zadrži stope dok prikuplja dokaze da je inflacija na održivom putu povratka u ciljani okvir.

Ona je je ponovila da misli da bi bilo pogrešno smanjiti stope prerano bez više dokaza o povlačenju inflacije.

"Januarski podaci o inflaciji (3,1 odsto) pokazuju da moramo biti oprezni u pretpostavci da će inflacija nastaviti da pada istim tempom kao prošle godine", rekla je Mester.

Ona je navela da očekuje da bi Fed mogao da počne da smanjuje kamatne stope kasnije ove godine ukoliko se ekonomija bude razvijala prema očekivanjima, ocenjujući da se ekonomija suočava sa mnogim rizicima i da se uslovi mogu brzo pogoršati, iako je tržište rada za sada snažno.

Istovremeno, nedavni snažan učinak privrede, koja se vratila na prepandemijski nivo, mogao bi da znači da monetarna politika Feda ne potiskuje potražnju i inflaciju onoliko koliko je planirao Fed, pa je možda potrebno duže zadržati kamatne stope na visokom nivou.

Prema oceni analitičara banke JP Morgan, rastuća cena bitkoina mogla bi da navede Fed da odloži planirano smanjenje kamatnih stopa za kasnije ove godine, prenosi Business Insider.

"Preuranjeno smanjenje stope predstavlja rizik od daljeg naduvavanja cena imovine ili izazivanja novog porasta inflacije", saopštila je banka.

Rast bitkoina iznad 60.000 dolara, u kombinaciji sa rekordno visokim nivoima akcija na berzi, sugeriše da raste balon rizične imovine. Budući da je veći deo rasta na berzi od oktobra bio vođen očekivanjima ukroćene inflacije i nižih kamatnih stopa, odlaganje odluke Feda o smanjenju mogao bi da ukoči dalji rast berze.

Inflacija u SAD bila je u opadajućem trendu nakon što je dostigla vrhunac od 9,1 odsto u junu 2022. godine – najviši nivo od početka 1980. Godišnja stopa inflacije u SAD porasla je u decembru prošle godine na 3,4 odsto sa petomesečnog najnižeg nivoa od 3,1 odsto u novembru.

Fedov Savezni komitet za otvoreno tržište (FOMC) podigao je kamatne stope 11 puta za godinu i po dana, što je rezultiralo ključnom stopom federalnih fondova od 5,25 od 5,50 odsto, najvišom od 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.