Da li će se dolar srušiti?

Izvor: B92, 11.Avg.2020, 08:30

Da li će se dolar srušiti?

Vašington -- U nedavnoj prošlosti bili su česti izveštaji o slabosti dolara na valutnom tržištu - mada je američki dolar u krizama u prošlosti često nadmašivao druge valute.

Hoće li se dolar srušiti?

ICE US-Dollar-Index, koji upoređuje vrednost američkog dolara u korpi od šest valuta, opao je u julu za oko 4,2 odsto. Prema podacima Faktseta, ovo je najveći pad od septembra 2010. godine, navodi Market voč.

U sledećim danima indeks početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << avgusta se malo oporavio, ali je opao za oko 6,8 odsto u poslednjih nekoliko meseci (do 5. avgusta 2020).

Prema podacima Komisije za trgovanje robnim fjučersima s kraja jula, dolar ne deluje dobro sa špekulativnim trgovcima, što je možda pomoglo da se valuta oporavi, barem u kratkom roku, jer je izuzetno špekulativno pozicioniranje često suprotan signal.

No, uprkos blagom oporavku, stručnjaci vide rizike za američki dolar.

Stiven Berou iz Standard banke, smatra da je dugoročno zabrinjavajuće da je slabost dolara došla u vreme velike neizvesnosti zbog pandemije koronavirusa, izveštava Market voč. U prošlosti, američki dolar obično je bio bolji od ostalih valuta u vreme krize.

Kombinacija sve veće ekonomske i političke neizvesnosti tokom korona krize i predstojećih predsedničkih izbora u novembru predstavljaju "rizik za pad". Prema Berou, američki dolar dobro je napredovao protiv drugih valuta u zemljama u nastajanju, zbog čega je to rizik prema valutama drugih industrijalizovanih zemalja.

Prema Berou, američka premija na kamatne stope na druge "sigurne valute" znatno je umanjena smanjenjem kamatnih stopa i drugim olakšavajućim merama američkih Federalnih rezervi, kao i padom prinosa državnih obveznica, što dolar čini manje atraktivnim.

Međutim, faktori poput likvidnosti imovine, posebno državnih obveznica, posebno su važni. Činjenica da je tržište američkih državnih obveznica gotovo zamrznuto na vrhuncu korona krize označilo je kolebanje koje bi moglo postati problem. Naime, ako ulagači oklevaju da se ponovo uključe u državne obveznice iz straha od rizika da se ovako nešto može ponoviti, zbog takvog razvoja događaja mogao bi da trpi američki dolar.

Berou takođe vidi još jedan rizik, a to su američki predsednički izbori u novembru, prenosi portal Indikator.

"Jer čak i ako se izbori gotovo sigurno budu održali 3. novembra, predlog predsjednika Donalda Trampa da se odlože samo je još jedan pokazatelj da izbori neće proći tako glatko kao smo navikli na razvijenu zemlju", rekao je Berou. "A ako (Trump) odbije ostavku nakon kontroverznog poraza, to bi zaista moglo naštetiti kredibilitetu SAD-a na globalnom nivou."

UBS je oprezan prema američkom dolaru:

"Pretpostavljamo da će valuta biti potkopana usporavanjem tokova sigurnih utočišta, smanjenjem prednosti američke kamatne stope i političkom neizvesnošću pre predsedničkih izbora u novembru", citira Market voč analitičare velike švajcarske banke iz nedavno objavljenog saopštenja.

Prema Berou, uprkos mnogim mogućim faktorima koji bi mogli dodatno oslabiti američki dolar, i dalje je presudno da li će se održati poverenje u američku ekonomiju, politiku, izbore i još mnogo toga - jer ako ne bude tako "dolar bi barem mogao prema drugim glavnim valutama doživeti pad".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li će se dolar srušiti?

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Avg.2020

VAŠINGTON - U nedavnoj prošlosti bili su česti izveštaji o slabosti dolara na valutnom tržištu - mada je američki dolar u krizama u prošlosti često nadmašivao druge valute.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.