Da li će novi predlog o predškolskom programu proširiti kapacitete u vrtićima?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2019, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će novi predlog o predškolskom programu proširiti kapacitete u vrtićima?

Kikindske vrtiće pohađa oko 1.600 dece u 18 objekata Predškolske ustanove ''Dragoljub Udicki''. Za razliku od drugih gradova, Kikinda je retka sredina gde ne postoji lista čekanja na upis u vrtiće, ali bi u slučaju primene novog predloga o obaveznom pohađanju pripremne grupe za decu od tri godine, proširenje kapaciteta bilo neophodno.

Na području Kikinde predškolsku ustanovu pohađa oko 1.600 dece, koja svakodnevno borave u 18 objekata na području grada i devet sela. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Broj vrtića za ovoliko mališana sasvim je dovoljan, a u prilog tome ide i činjenica da je Kikinda jedan od retkih gradova u kojima ne postoji lista čekanja za upis u vrtiće.

''Mi smo jedan od retkih gradova u kom ne postoje liste čekanja u vrtićima. Ima nekoliko dece koja još uvek nisu stekla pravo na upis, radi se o jaslenim grupama, ali će već početkom naredne godine oni primiti MMR vakcinu, proći zakonsku proceduru i priključiti se našem boravku'', kaže Svetlana Milić, direktorka Predškolske ustanove ''Dragoljub Udicki'' u Kikindi.

Novina Ministarstva prosvete jeste da svi mališani od treće godine pohađaju obavezni pripremni predškolski program. Takva odluka trebalo bi da pruži značajniju podršku porodicama i Kikinđani se, generalno, slažu sa takvim predlogom.

Da bi ova ideja zaživela, država bi trebalo da obezbedi još skoro 100.000 mesta u predškolskim ustanovama. Kao preduslov za uvođenje obaveznog vrtića, potrebno je obezbediti finansijske, prostorne i kadrovske uslove. Proširivanje kapaciteta na području Severnobanatskog okruga bila je jedna od tema i na nedavno održanom sastanku Okruga.

"U narednom periodu želimo da izradimo projekte kako bi se renovirali i izradili novi objekti i to je zaista neminovno. Vaspitanje u predškolskom obrazovanju je veoma bitno za nas i moramo da se potrudimo da uradimo sve kako treba", naglašava Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog okruga.

Prema najavama, program od nekoliko sati dnevno za trogodišnjake biće besplatan za sve. Ako budu želeli da im deca ostanu do posle podne, roditelji će verovatno kao i sada doplaćivati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.