Da li će na Ceraku završiti otpad iz Vinče?

Izvor: B92, 26.Avg.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će na Ceraku završiti otpad iz Vinče?

U Opštini Čukarica ne znaju ništa o gradnji spornog objekta na teritoriji koja je u njihovoj nadležnosti

Iako u Opštini zvanično tvrde da ne znaju ništa o gradnji fabrike, dobro upućeni uveravaju da su već vođeni razgovori o izgradnji pogona za spaljivanje otpada i dobijanje energije. Među nekoliko lokacija koje su bile u konkurenciji, pre svega zahvaljujući svojoj izdvojenosti, najozbiljnija je ona pored postojeće toplane Cerak, koja se nalazi sa druge strane Ibarske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << magistrale, preko puta MZ Vidikovac.

Vest da će se u blizini vrtića "Plava ptica" u Ulici vinogradski venac na Ceraku možda graditi fabrika za preradu otpada sa deponije Vinča, odjeknula je kao bomba među žiteljima ovog dela Čukarice, pišu Večernje novosti.

Zabrinuti sugrađani bili su pogođeni najavom nadležnih iz grada da je baš Cerak potencijalna lokacija za gradnju ovog objekta, a posebno kada se pročulo da je navodno reč o parceli koja se nalazi u blizini obdaništa. Međutim, iz Opštine Čukarica tvrde da je spominjani otvoreni prostor u Ulici vinogradski venac rezervisan za nešto drugo.

"Ustupili smo ga na privremeno korišćenje JKP "Gradska čistoća" za izmeštanje parkinga za njihove cisterne, koji je do sada bio na Julinom brdu.U pitanju je privremena lokacija za parking. Izabrana je zato što je prethodna bila na terenu koji je, posebno u zimskim uslovima, zbog visine bio često nedostupan za vozila. A mesto na Cerak Vinogradima je pristupačnije i bolje povezano sa saobraćajnicama, posebno Ibarskom magistralom. Dakle, navedena lokacija nije ustupljena "Gradskoj čistoći" za izgradnju postrojenja za preradu otpada", izričiti su iz Opštine Čukarica.

Lokalne vlasti tvrde da nisu obaveštene ni da će se na nekoj drugoj adresi, na njihovoj teritoriji, smestiti pomenuto postrojenje.

"Ne, nemamo nikakvu informaciju da će to biti na našem zemljištu", jasni su u GO Čukarica.

Podsetimo, gradonačelnik Siniša Mali rekao je nedavno da nakon izbora partnera za izgradnju deponije u Vinči, sledi priprema lokacije na Ceraku koja je jedna od potencijalnih lokacija za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplotne energije iz otpada.

Gradonačelnik je tada istakao da će u narednom periodu gradska uprava konsultovati građane Ceraka i obaviti procene uticaja na životnu sredinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.