Da li će biti struje na zimu?

Izvor: B92, 06.Sep.2014, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će biti struje na zimu?

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je da će Agencija za energetiku odlučivati o tome da li će biti povećana cena električne energije.

Ona je dodala da to svakako nije rešenje za probleme u energetskom sistemu nastale usled majskih poplava.

Rešenje za poplave je da se voda što pre ispumpa iz ugljenokopa, da se mi energetski obezbedimo i nabavimo ugalj, kao i da znamo šta ćemo da radiomo u trenutku kada na zimu ne budemo imali dovoljno električne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energije", rekla je Mihajlović novinarima u Kladovu gde se obeležava 50 godina od početka gradnje hidroelektrane Đerdap.

Ona je istakla da su ti koraci rešenje za otklanjanje posledica koje su poplave nanele energetskom sistemu, a da je cena električne energije potpuno drugi deo priče, koji je vezan za EPS i odnose unutar elektroprivrednog sistema.

"Da li će biti povećanja cene električne energije ili neće, o tome će odluku doneti Agencija za energetiku", navela je Mihajlović.

Upitana da li će Srbija imati energetskih problema tokom zime, Mihajlović je rekla da će ih svakako imati i da će to itekako uticati na stabilnost elektroenergetskog sistema, zbog čega je važno da se država dobro pripremi.

"Mi svaki dan uvozimo električnu energiju, ali na poplave nismo mogli da utičemo, a pored toga na energetski sistem utiče i kriza u Ukrajini. Mi moramo da očekujemo probleme i za nas je najvažnije da radimo na mogućnostima kako da dodjemo do uglja, struje i gasa, jer nam se može desiti da nemamo dovoljne količine struje ako zima bude jaka", rekla je Mihajlović.

Ona je poručila da pod hitno treba da počnemo da nabavljamo ugalj jer što više uglja bude na deponijama to ćemo manje struje morati da uvozimo.

Mihajlović je podsetila da vlada ima radnu grupu za sigurno snabdevanje energijom i energentima koja zaseda svaki dan, i poručila da će vlada učiniti sve da se obezbedi dovoljno struje i gasa za zimu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.