Izvor: B92, 02.Apr.2009, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Vlada Srbije luta?

Beograd -- Pošto pod pritiskom javnosti Vlada razmišlja šta bi moglo da zameni dodatni porez na zarade, ne samo građani, već i pojedini ekonomisti smatraju da Vlada luta.

Da toga ima, smatra i član vladinog ekonomskog tima Milojko Arsić. On, ipak, smatra da se tako ponašaju i mnoge druge vlade jer je efekte ovako snažne ekonomske krize teško unapred predvideti. Dok su jake evropske ekonomije jedna za drugom padale u recesiju, ovde se verovalo da će kriza zaobići Srbiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čak da može da bude i naša velika šansa.

Takve izjave stizale su od članova Vlade, i to onih koji su ekonomisti.

"Mislim da Srbija može da izbegne recesiju, mislim da možemo da ostvarimo blagi privredni rast”, rekao je svojevremeno ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Naš čvrsti stav jeste da bi plate i penzije trebalo da ostanu onakve kakve jesu jer su one u dobroj meri pogođene već samom devalvacijom dinara”, govorio je premijer Mirko Cvetković.

Isti akteri poslednjih dana priznaju da će ipak biti recesije, ali i manjih plata i penzija zbog novog poreza.

Posle drvlja i kamenja u javnosti na taj predlog, vlada se bacila u potragu za "planom B”.

Ministar Rasim Ljajić kaže da se sada računa gde je najbolje smanjiti troškove, a lično smatra da bi optimalno bilo da se štedi u državnoj administraciji, što bi bila dobra poruka i za lokalne samouprave.

Ekonomista u Institutu za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže da je i MMF vladi sugerisao kako da dođe do većih prihoda, pa je tako na stolu bilo nekoliko predloga, a ključni je - da se vrate veće carine na uvoz automobilia iz Evropske unije.

"Potom, imate tu dotacije za turizam. Prvo, Srbija nikada nije bila turistička zemlja, niti će biti. Upravo je i MMF sugerisao da se ukinu te subvencije za turizam, nije mi jasno šta se na kraju desilo sa tom njihovom sugestijom”, navodi Đogović.

"Takođe, trebalo je da se ukinu i 'start ap’ krediti, jer čemu služe 'start ap’ krediti u kriznom periodu? To je bila isto jedna sugestija, napominjem i podvlačim, MMF-a da se ukinu 'start ap’ krediti, znam da su ad hok odbačene takve sugestije”, kaže on.

Član ekonomskog tima vlade Milojko Arsić priznaje da lutanja ima, ali takođe kaže da je i najvećim svetskim stručnjacima teško da pravilno procene efekte ekonomske krize.

"Iz meseca u mesec menjane su prognoze o makroekonomskim kretanjima na nivou sveta, samim tim one su zahtevale određene korekcije u ekonomskoj politici. Znači, nesporno je da je bilo vrlo teško, recimo, utvrditi neku strategiju pre šest meseci, a onda se čvrsto držati nje. To nisu uspevale ni one vlade koje imaju dosta jače analitičke timove, a kamoli Vlada Srbije”, rekao je Arsić.

Arsić navodi da čak i kada vlada formuliše mere štednje, one nisu konačne jer kroz rebalans budžeta mogu da pretrpe promene u parlamentu, pa tek onda idu pred MMF.

Međutim, ni posle toga nisu nemoguće neke prepravke jer ko zna kolike će razmere u tom trenutku kriza dostići.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.