Da li Srbija planira da ukine rad nedeljom? ČEKA SE DOGOVOR DRŽAVE I SINDIKATA

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2019, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Srbija planira da ukine rad nedeljom? ČEKA SE DOGOVOR DRŽAVE I SINDIKATA

Crnogorski radnici će od sada odmarati nedeljom, takav scenario je u Hrvatskoj uskoro vrlo moguć, dok je Srbija još daleko od ove odluke.

Ovako se ukratko može opisati budućnost srpskih radnika koji, prema svemu sudeći, neće uživati u slobodnoj nedelji kao komšije, nego će vikende i dalje provoditi radeći.

Promenom Zakona o unutrašnjoj trgovini vlada Crne Gore pokušaće da promeni i dugogodišnje kupovne navike građana, što su mnogi u ovoj zemlji ocenili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao pozitivan pomak. Iako crnogorski radnici, ali i poslodavci, posebno u malim trgovinama, sa radošću dočekuju postavljanje oznake "nedeljom ne radimo" naši radnici će još dugo morati da čekaju ovakvu novinu.

- Ministarstvo za rad i Ministarstvo trgovine još nisu ni uzeli u razmatranje ovo pitanje što znači da se promena slična ovoj u Crnoj Gori ne može skoro očekivati. Činjenica je da je ovako nešto izvodljivo, ali zbog ekspanzije šoping molova i sličnih mesta za prodavanje to baš i nije moguće budući da svi radnici nedelju koriste za odlazak na ovakva mesta i kupovinu neophodnih potrepština - kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.

Kako Drobnjaković navodi, ovo ne bi napravilo samo probleme u budžetu poslodavaca, već bi promenilo kupovne navike potrošača i tu prouzrokovalo nove probleme.

- Poslodavci ne bi izgubili mnogo novca s obzirom na to da bi se ti odlasci u šoping centre preneli na radne dane, jer bi ljudi bili prisiljeni da idu posle posla i tada završavaju svoje obaveze, što će dodatno zbog gužvi opteretiti potrošače, radnike, ali i same poslodavce. Takođe, smanjenje profita bi moglo da prozrokuje i smanjenje broja zaposlenih - navodi Drobnjaković.

Ipak, predstavnici radnika nisu saglasni sa tvrdnjama poslodavaca, već navode da se ideji protive vlasnici velikih trgovinskih lanaca.

- Nije tačno da bi to značilo gubitak posla za određni broj radnika jer imamo veliki manjak radnika u maloprodaji. Može se čak i čuti da prodavci žele da rade nedeljom jer se to dodatno plaća, a ja pouzdano tvrdim da ne dobijaju više novca. Ideja nailazi na otpor trgovinskih lanaca jer vikendom imaju najveći promet - rekla je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

ASNS i Savez samostalnih sindikata Srbije podneli su pre godinu dana predlog Ministarstvu trgovine i Vladi da se nedeljom i praznikom zabrani rad u prodavnicama kako bi se na ovakav način unapedio kvalitet života radnika. Savić navodi da je održano je nekoliko neformalnih susreta sindikata sa predstavnicima Vlade i Ministarstva trgovine, a da većih pomaka u pregovorima nije bilo. Zbog toga sindikati nameravaju da pojačaju pritisak da se u našoj zemlji propisima ukine obavljanje trgovine na veliko i malo nedeljom i praznicima.

- Nisam optimista da je u skorije vreme moguće sprovesti ovakvu ideju u našoj zemlji jer postoji veliki otpor - navodi Savić.

U Ministarstvu trgovine ističu kako bi rado prihvatili poziv sindikata na razgovor o ovoj temi, dodajući kako bi u diskusiju bilo dobro uključiti i Privrednu komoru Srbije, NALED, nadležna ministarstva, udruženja trgovaca, poslodavaca i potrošača.

U Ministarstvu trgovine je nedavno rečeno da smatraju da bi slučaj trebalo prepustiti tržištu.

- Što se tiče rada nedeljom, bilo je nekih analiza koje su pokazale da bi, ako bi se zabranio rad nedeljom, to dovelo do pada prometa u pojedinim maloprodajnim objektima, da bi došlo do otpuštanja dela zaposlenih. Procene su da bi bilo otpušteno od pet do osam odsto radnika u trgovini - saopšteno je iz Ministarstva trgovine.

Kako navode zvaničnici Udruženja za trgovinu, ni trgovci nemaju jedinstven stav o radu nedeljom.

U trgovini u Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih, a 70 odsto su žene. U tom sektoru plate su niže i do 30 odsto od republičkog proseka. Kako bi se trgovcima olakšalo, u Sloveniji radnje poslednjeg dana u sedmici i tokom praznika ne rade, a nedavno je takav potez povukla i Crna Gora.

Evropska unija prepustila je zemljama članicama da radno vreme prodavnica urede na osnovu svojih tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba. Tako su vrata trgovina za potrošače nedeljom zatvorena u devet država, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.

Prestonica Austrije je poznata po tome da je nedeljom sve zatvoreno i da Bečlije svoje kupovine i osnovne potrepštine moraju nabaviti radnim danima. U Hrvatskoj se već nekoliko godina vode brojne rasprave o tome kako bi trebalo zabraniti rad nedeljom. Međutim, osim rasprava i zauzimanja stavova, još se ništa nije odlučilo, niti je poznato kada bi moglo doći do zabrane rada nedeljom.

Trgovački centri, trgovine, kiosci, pekare i slični prodajni objekti i dalje rade svake nedelje, pri čemu zaposleni najčešće nisu posebno plaćeni, odnosno, rad nedeljom im se plaća kao da se radi o bilo kom drugom radnom danu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.