DŽM u Kragujevcu

Izvor: Politika, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"DŽM" u Kragujevcu

"Zastava auto" je novoosnovana firma za proizvodnju italijanskog "punta", odnosno "zastave 10", a "Opelovi" modeli bi trebalo da se se montiraju u sličnom preduzeću koje ne kuburi sa dugovima i viškom zaposlenih, ukoliko vlada prihvati taj zahtev američkog auto-giganta

Kragujevac – "Zastava" i "Dženeral motors" su uradili elaborat o međusobnoj saradnji na obostrano zadovoljstvo, nacrt ugovora je prošao i kroz Ministarstvo privrede, pa očekujem da vlada u narednih desetak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dana donese odluku. Smatram da bi ona morala biti pozitivna i pored zahteva američkog auto-giganta – izjavio je za "Politiku" generalni direktor kragujevačke fabrike Zoran Radojević.
Prema njegovim rečima, "Dženeral motors" je zainteresovan da u Kragujevcu ima firmu nalik "Zastavi auto", koja je formirana radi sklapanja "punta", odnosno "zastave 10′′, u okviru sporazuma koji je postignut sa torinskim "Fijatom" pre dve godine.– "Zastava auto" je počela od nule, ne kuburi sa dugovima i viškom zaposlenih, a ima dobar proizvodni program. Zato nije neobično što i drugi veliki proizvođač automobila ima iste uslove – rekao je Radojević u telefonskom razgovoru za naš list.

Generalni direktor kragujevačke fabrike tvrdi da američkog partnera, u okviru kog posluje i nemački "Opel", ne interesuje broj zaposlenih u samoj "Zastavi", već mogućnost pozicioniranja na domaćem tržištu i jasna dinamika sprovođenja budućeg ugovora koji vlada treba da odobri.– Pozicioniranje na ovdašnjem tržištu je omogućeno i "Fijatu", pa ne vidim zašto ista odluka ne bi bila doneta i kad je reč o "Dženeral motorsu". Istovremeno, američki partner je mišljenja da se na odluku ne bi smelo čekati dugo. Uostalom, mi više nismo u situaciji da bilo koga uslovljavamo – rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima, ukoliko vlada da saglasnost, u Kragujevcu bi polovinom 2008. mogla da otpočne proizvodnja jednog "Opelovog" modela. Tokom 2009. u "Zastavi" bi se sklapao potpuno novi model automobila, a u 2010. kragujevačka fabrika bi ušla kao zdrava firma, bez potreba za državnim subvencijama i sa mogućnošću da zaposli nove radnike.

Takav razvoj događaja bi, tvrdi Radojević, doneo dobrobit "Zastavinim" kooperantima, metalskom kompleksu srpske industrije i samoj državi. Prema njegovim rečima, vlada ne bi trebalo puno da razmišlja o davanju saglasnosti na prednacrt ugovora sa "Dženeral motorsom".

B. Kartalović

[objavljeno: 19.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.