DSS: Kredit od Rusije, ne od MMF-a

Izvor: B92, 19.Mar.2009, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Kredit od Rusije, ne od MMF-a

Beograd, Moskva -- Srbija ne treba da uzima kredit od MMF-a, već da traži pomoć od Evropske unije i Rusije, izjavio je Nenad Popović iz DSS-a.

Predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije Nenad Popović ocenio je da je najava premijera Srbije da će deo tereta krize biti prebačen na bogatiji sloj stanovništva čisto marketinška izjava. On smatra da Srbija ne treba da se ponovo zadužuje kod MMF-a, već, kako se izrazio, kod logičnih ekonomskih partnera kao što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su Rusija i Evropska unija.

"Rusija je pre mesec dana dala kredit MMF-u od dve milijarde. MMF sada traži još deset milijardi od Rusije. Zašto mi ne tražimo kredit direktno od Rusije sami - od šest milijardi", rekao je Popović gostujući u Poligrafu B92.

Pad proizvodnje u Rusiji

Ove godine se u Rusiji očekuje pad industrijske proizvodnje od 7,4 odsto, saopštila je ruska vlada. Najveći pad se očekuje u oblasti metalurgije, proizvodnje građevinskog materijala i proizvodnje mašina.

Prema zvaničnim podacima, samo u februaru zabeležen je pad industrijske proizvodnje od 13,2 odsto.

On je naveo da je razgovarao sa ruskim zvaničnicima i objasnio da bi Srbija, ukoliko bi DSS bio na vlasti, bila u mogućnosti da u 2009. i 2010. dobije po tri milijarde evra za pomoć privredi.

Na pitanje zašto Srbija sada ne bi mogla da dobije ta sredstva iako DSS nije na vlasti, Popović je rekao da to treba pitati premijera Cvetkovića.

On je objasnio da Srbiji nije potreban kredit od komercijalnih banaka, već od ruske države.

"Rusija je u zadnjih tri meseca dala Islandu dve milijarde evra, Ukrajini pet, Belorusiji četiri, Kirgiziji dve. Mi ne tražimo ništa novo", kazao je Popović.

Ukrajina zatražila kredit od Rusije

Rusko ministarstvo inostranih poslova zvanično je dobilo ukrajinski zahtev za dodelu kredita vrednog pet milijardi dolara, izjavio je predstavnik tog ministarstva Andrej Nesterenko.

Nesterenko je rekao da su ruske vlasti već pokrenule razmatranje ukrajinskog zahteva, prenele su ruske agencije.

Ranije ove nedelje, najavljeno je da će Moskvu posetiti ukrajinska premijerka Julija Timošenko, da bi lično zatražila dodelu kredita od ruskih vlasti.

Mogućnosti za dobijanje kredita Timošenkova je već razmatrala sa ruskim premijerom Vladimirom Putinom i sada očekuje njegov odgovor.

Analitičari pretpostavljaju da će, u slučaju da Moskva odobri pozajmicu, Kijev ta sredstva iskoristiti za plaćanje ruskog gasa, koji kompanija "Naftogas Ukrajine" kupuje od "Gasproma".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Popović: Pomoć tražiti od Rusije i EU ne od MMF

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2009

BEOGRAD - Predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije (DSS) Nenad Popović izjavio je da je aranžman sa MMF-om, u vreme ekonomske krize "nepotreban", kao i da je za srpsku privredu, "kao najugroženiju u regionu, pomoć trebalo tražiti od logičnih ekonomskih partnera, a...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.