DRI: Sve je manje nepravilnosti, ali i dalje ima problema

Izvor: BKTV News, 05.Apr.2018, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRI: Sve je manje nepravilnosti, ali i dalje ima problema

Nepravilnosti u postupku javnih nabavki je manje, ima pozitivnih pomaka.Deo prekršajnih postupaka zastari, upozoravaju u Transparentnosti.

Vrednost javnih nabavki godišnje meri se milijardama dinara, a nepravilnosti u sprovođenju tih postupaka sve je manje, istakli su danas na konferenciji za novinare predstavnici Državne revizorske institucije /DRI/.

DRI je u godišnjem izveštaju o radu za 2017. godinu utvrdila da kod 78 subjekata revizije, nabavke roba, dobara >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i usluga nisu u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u ukupnom iznosu od 2,36 milijardi dinara, što je 7,41 odsto revidiranih sredstava.

Broj utvrđenih nepravilnosti je 624, prosečna vrednost nepravilnosti je 3,79 miliona dinara, a subjekt je u proseku imao osam grešaka u sprovođenju javnih nabavki, podaci su iz izveštaja DRI za 2017.

Na predstavljanju godišnjeg izveštaja DRI za 2017, vrhovni revizor Duško Pejović rekao je da je DRI od 2011. od kada je počela da vrši reviziju, do 2017. godine primetila da se smanjuju nepravilnosti u oblasti javnih nabavki koje počinju od raspisivanja javne nabavke do ugovoranja.

"Sve ono što se odnosi na primenu zakonskih propisa uočeno je da se nepravilnosti u toj oblasti smanjuju, ali su i dalje prisutne. Iznosi na koji se odnose nepravilnosti su manji", kaže Pejović ali upozorava da je zabrinjavajuće da i dalje postoje nepravilnosti zbog odsustva planiranja javnih nabavki.

Među nepravilnostima koje je DRI utvrdila su zaključivanje ugovora bez sprovedenih postupaka javnih nabavki, pokretanje nabavake za koje nisu ispinjeni uslovi i povreda, odnosno narušavanje načela javnih nabavki, a iz Transparentnosti Srbija upozoravaju da izveštaj DRI za 2017. i dalje pokazuje da postoje problemi u toj oblasti.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže za Tanjug da je jedan deo postupaka koji su bili revidirani bio nepravilan zbog toga što pre svega procedura nije bila sprovedena, a morala je biti.

"Primetno je da ima i nekih pozitivnih trendova, da je količina ukupnih nepravilnosti u postupcima javnih nabavki manja nego kad je DRI počela da radi taj posao. Ima nekih pomaka, ali i dalje je reč o ozbiljnom problemu", smatra Nenadić.

Objašnjava da postoji sistemski problem jer nisu usaglašeni Zakon o javnim nabavkama i Zakon o prekršajima i da zbog toga veliki deo prekršajnih postupaka čak i kada bude pokrenuta neka procedura, ne bude okonačna kažnjavanjem, već jednistavnom zastarom.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.