DONETA ODLUKA: Rusija odobrila Srbiji otplatu kredita u rubljama

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Feb.2023, 13:31

DONETA ODLUKA: Rusija odobrila Srbiji otplatu kredita u rubljama

Srpska strana će plaćanja vršiti u korist ruske strane, navodi se u dokumentu ruske vlade

Vlada Ruske Federacije odobrila je Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama i naložila potpisivanje međuvladinog sporazuma u vezi sa tim, objavljeno je na ruskom zvaničnom portalu pravnih informacija.

- Sva plaćanja, u skladu sa ugovorima, srpska strana vrši u korist ruske strane u ruskim rubljama - navodi se u zvaničnom dokumentu.

Odluka se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odnosi na sporazum o izvoznom kreditu vrednom 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice koji su 2013. godine u Moskvi potpisali ministri finansija dve zemlje, kao i na kredit od 500 miliona dolara za "programsku podršku budžetu", potpisan iste godine.

Pored tih kredita, srpska strana će u rubljama isplaćivati preostala zaduženja koja se tiču kredita iz 2019. godine (takođe vezani za železničku infrastrukturu), ali i sporazuma o izmirenju duga iz vremena Jugoslavije.

U dokumentu ruske vlade napominje se da je odluka doneta kako bi se nastavilo razvijanje i jačanje prijateljskih odnosa Moskve i Beograda, te da se ministarstvu finansija i spoljnih poslova nalaže da navedeni protokol potpišu sa srpskom stranom.

Nakon što je Zapad uveo antiruske sankcije usled ukrajinske krize, Moskva je pojačala upotrebu nacionalne valute u odnosima sa drugim zemljama, a istovremeno je objavljeno da će Rusija spoljni dug plaćati u ruskoj valuti.

Da bi primio naplatu državnog duga u originalnoj valuti, investitor će morati da otvori račune u stranoj valuti i rubljama u ruskoj banci i izda uputstva za prodaju deviza.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.