DOLAR SAČUVAO STABILNOST: I dalje postoji zabrinutost za ekonomski rast

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Avg.2020, 09:40

DOLAR SAČUVAO STABILNOST: I dalje postoji zabrinutost za ekonomski rast

Dolar je danas uglavnom ostao stabilan prema glavnim rivalskim valutama uoči godišnjeg skupa Federalnih rezervi u Džekson Holu.

Tržišni sentiment prema dolaru se donekle poboljšao zahvaljujući ohrabrujućim podacima o poslovnoj aktivnosti i prodaji kuća u SAD, ali još uvek postoji zabrinutosti da će biti potrebno dodatno monetarno ublažavanje kako bi se nastavio ekonomski rast, izveštava Rojters.

Reakcija valuta na američko odobrenje lečenja korona virusa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << krvnom plazmom od oporavljenih pacijenata bila je mlaka, jer većina investitora čeka zvanične vesti o pouzdanoj vakcini.

Na finansijskim tržištima se takođe s nervozom prate kinesko-američki odnosi, pošto diplomatski spor predsednika Donalda Trampa s Kinom ne pokazuje znake smirivanja, dodaje Rojters.

Američka valuta je ostala stabilna prema evru na 1,1795 dolara, zadržavši dobitke ostvarene krajem prošle nedelje.

Britanska funta se jutros trgovala za 1,3092 dolara, a prema jedinstvenoj valuti evrozone na nivou od 90,11 penija za evro.

Prema švajcarskom franku, dolar je takođe sačuvao dobitak od 0,5 posto zabeležen u petak, i trgovao se za 0,9126 švajcarskih franaka.

Japanski jen je ostao stabilan prema dolaru na nivou od 105,87 jena i praktično nije reagovao na spekulacije o zdravstvenom stanju premijera Šinza Abea koji je jutros primljen u bolnicu.

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel će govoriti o monetarnoj politici SAD-a u četvrtak, na dan otvaranja godišnjeg simpozijuma FED-a Kanzas Sitija.

Ove godine, sastanak će zbog pandemije Kovid-19 biti održan onlajn a ne u lovačko-ribolovačkom rizortu DŽekson Hol, u Vajomingu.

Kvantitativno ublažavanje koje je FED do sada primenio, preplavilo je finansijska tržišta s viškom likvidnosti vršeći pritisak na dolar.

Prošle nedelje, dolarski indeks je prema korpi šest glavnih valuta pao na najniži nivo u više od dve godine.

Prema poslednjim podacima, jutros je iznosio 93,218 poena, što je neznatna promena u odnosu na petak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.