DOBRO PLAĆEN POSAO, A NIKO NEĆE DA RADI: U Srbiji je lakše nabaviti modernu mašinu nego dobrog drvoseču!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2020, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBRO PLAĆEN POSAO, A NIKO NEĆE DA RADI: U Srbiji je lakše nabaviti modernu mašinu nego dobrog drvoseču!

Među brojnim zanimanjima koja nedostaju na domaćem tržištu su i sekači šume.

Osnovni razlog za nedostatak je što država ne školuje ovaj kadar, a čini se da mladi izbegavaju taj posao i pored činjenice da je dobro plaćen. Pored činjenice da je u "Vojvodinašumama" konkurs za sekače stalno otvoren, zainteresovanih gotovo da nema. Samo u ovom trenutku nedostaje im oko 100 sekača.

U nabavku nove savremene opreme, "Vojvodinašume" su u protekloj deceniji investirale >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oko 10 miliona evra, a prema njihovim tvrdnjama, lakše nabave modernu mašinu nego dobrog sekača. Plata je solidna ali retki odlučuju da im to bude zanimanje.

Milan Kuprešanin već pune dve decenije radi posao šumskog sekača.

- Najpre treba znati oboriti drvo kako treba, prvo treba voditi računa o ličnoj bezbednosti i bezbednosti ostalih radnika u okolini - kaže sekač Milan Kuprešanin.

Zeljko Marjanović je među najmlađim sekačima.

- Deset godina se bavim ovim poslom. Dosta je težak i rizičan. Šumu treba voleti, a ja volim to da radim - ističe Marjanović.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, u "Vojvodinašumama" nedostatak sekača rešavaju nabavkom moćnih mašina za seču čija cena se u proseku kreće oko pola miliona evra.

- Duga je obuka, treba dosta prakse i znanja. Mašina menja 15 sekača. Kada je loše vreme, u kišnim danima treba mnogo više sekača, a ko će to raditi po kiši - objašnjava rukovodilac mašine Predrag Obućina.

U školama nema zanimanja sekača šume, a jedino što preostaje ovoj kompaniji je da organizuju kurseve u trajanju od tri meseca, ali i za to vlada slabo interesovanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.