DOBRE VESTI ZA EVROPU: Inflacija najniža u poslednje tri godine

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBRE VESTI ZA EVROPU: Inflacija najniža u poslednje tri godine

Evropa staje na noge

Inflacija u evrozoni pala je u septembru više od očekivanja, na najniži nivo u gotovo tri godine, objavila je danas evropska služba za statistiku Evrostat.

Potrošačke cene u evrozoni porasle su prošlog meseca 0,8 odsto u odnosu isti mesec prošle godine, što je niže u odnosu na preliminarnu procenu inflacije od 0,9 odsto i u odnosu na očekivanja tržišta od 0,9 odsto, prenosi agencija Rojters.

Reč je o najnižoj stopi inflacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od novembra 2016. godine, kada su cene porasle za 0,6 odsto.

Revidirani podaci o inflaciji su, takođe, niži i u odnosu na avgustovsku inflaciju od 1,0 odsto.

Ipak, bazna inflacija, iz koje su izuzete kolebljive cene hrane i energije, porasla je na 1,2 odsto u septembru sa 1,1 odsto u avgustu, što je u skladu sa ranijom procenom Evrostata.

Iz Evrostata je saopšteno i da je suficit evrozone u trgovini sa ostatkom sveta povećan na 14,7 milijardi evra u avgustu sa 11,9 milijardi evra iz avgusta prošle godine, jer je uvoz pao više od izvoza.

Izvoz evrozone je pao za 2,2 odsto, a uvoz za 4,1 odsto.

Suficit EU u trgovini sa SAD porastao je na 102,7 milijardi evra u periodu januar-avgust, u odnosu na 90,6 milijardi evra godinu dana ranije, dok je deficit u trgovini sa Kinom uvećan na 127,4 milijarde evra u istom periodu, sa 116,3 milijarde evra prethodne godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

UN: U Avganistanu od juna do septembra poginulo ili ranjeno 4.313 civila

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2019

Rekordnih 4.313 civila je poginulo ili ranjeno u ratu protiv talibana u Avganistanu od jula do septembra, saopštile su danas Ujedinjene nacije(UN), prenosi Rojters. To predstavlja povećanje za 42 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U ovaj broj uvršteno je 1.000 smrtnih slučajeva, navodi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.