Izvor: B92, 06.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIN obustavio proizvodnju za CG

Niš -- Duvanska industrija Niš, u sastavu kompanije Filip Moris, obustavila je proizvodnju cigareta za tržište Crne Gore.

Rukovodstvo DIN-a je ranije najavljivalo da će, ukoliko se postojeći akcizni tretman cigareta u prometu sa Crnom Gorom ubrzo ne izmeni, biti primorano da obustavi proizvodnju za crnogorsko tržište.

"Još od januara 2006. godine DIN je izložen plaćanju dvostruke akcize na cigarete koje prodaje na crnogorskom tržištu, tako da je u obavezi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da plati akcizu i u Srbiji i u Crnoj Gori. Stoga, prodaja cigareta na crnogorskom tržištu DIN-u stvara gubitke", saopšteno je tada iz DIN-a. Predsednik sindikata Nezavisnost u DIN-u Slavoljub Đokić kaže da je "menadžment fabrike zbog dvostrukog oporezivanja između Srbije i Crne Gore prekinuo proizvodnju cigareta u niškoj fabrici namenjenih crnogorskom tržištu".

Predstavnici tri sindikata Duvanske industrije Niš u sastavu kompanije Filip Moris apelovali su na Vladu Srbije da izmenama carinske i poreske politike, pre primene CEFTA sporazuma, spreči izmeštanje dela proizvodnje iz te fabrike.

Kompanija Filip Moris najavila je izmeštanje dela proizvodnje internacionalnih brendova cigareta iz Srbije zbog sporazuma CEFTA , a direktor DIN-a Euđenio Sidoli je tada rekao da će "nas na to naterati nemogućnost da iz Niša razvijamo proizvodnju, izvoz i poslovanje pod uslovima koji su bili razlog dolaska kompanije Filip Moris u Niš".

Opširnije na biz-portalu B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.