DETALJNO UPUTSTVO: Ovo su načini kako da privatni sektor ostvari pravo na pomoć iz državnog budžeta

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2021, 16:00

DETALJNO UPUTSTVO: Ovo su načini kako da privatni sektor ostvari pravo na pomoć iz državnog budžeta

Privredni subjekt može da primljena sredstva po osnovu direktnih davanja iskoristi isključivo za isplate zarada i naknada zarada zaposlenima

Poreska uprava Srbije izdala je detaljno uputstvo o načinu na koji privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da ostvare prava na direktna davanja iz republičkog budžeta, a na osnovu februarske uredbe Vlade Srbije o državnoj podršci za ublažavanje ekonomskih posledica prouzrokovanih epidemijom kovid-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Državni Program direktnih davanja uređuje prihvatanje, način i postupak isplate, uslove korišćenja i gubitak prava na direktna davanja, kao i pravne posledice gubitka prava na direktna davanja privrednim subjektima u privatnom sektoru.

Pravo na direktna davanja u skladu sa Programom imaju privredni subjekti koji nisu obuhvaćeni Spiskom korisnika javnih sredstava na poslednji dan meseca koji prethodi mesecu u kome se isplaćuje konkretno direktno davanje. Korisnici mogu biti rezidentna pravna lica i preduzetnici, uključujući paušalce i poljoprivredni, kao i ogranci i predstavništva stranih pravnih lica.

Osnov za ostvarivanje prava na direktno davanje u aprilu su pojedinačne poreske prijave o obračunatim porezima i doprinosima za februar, majska davanja se oslanjaju na prijave iz marta, a junska na aprilske podatke.

Privredni subjekt može da primljena sredstva po osnovu direktnih davanja iskoristi isključivo za isplate zarada i naknada zarada zaposlenima najkasnije do 30. jula.

Pravo na direktna davanja mogu ostvariti privredni subjekti osnovani, registrovani odnosno oni koji su do 13. februara postali obveznici PDV-a. Uslov je da im poslednjeg dana meseca koji prethodi mesecu u kome se isplaćuju direktna davanja nije privremeno oduzet PIB. Pravo da iskoriste davanja imaju i preduzetnici, preduzetnici poljoprivrednici i preduzetnici paušalci koji su registrovali privremeni prekid obavljanja delatnosti najranije na dan stupanja na snagu Programa što je 13. februar.

Poreska uprava navodi da pravo na direktna davanja nemaju velika pravna lica - banke, društva za osiguranje i društva za reosiguranje, društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, davaoci finansijskog lizinga, kao i platne institucije i institucije elektronskog novca.

Privredni subjekt prihvata isplatu direktnih davanja tako što daje posebnu izjavu na portalu Poreske uprave ePorezi za svaki od mesečnih delova direktne pomoći.

Isplata direktnih davanja vrši se sa posebnog namenskog računa otvorenog za tu namenu kod Ministarstva finansija - Uprave za trezor, a preko posebnih namenskih računa kod banke. Privredni subjekti koji imaju otvorene tekuće račune kod više banaka dužni su da najkasnije 25. marta putem elektronskih servisa Poreske uprave dostave podatak o nazivu banke kod koje će biti otvoren namenski račun. Poreska uprava navodi da će u slučaju da privredni subjekt ne prenese novčana sredstva sa namenskog računa na tekuće račune zaposlenih u skladu sa Programom do 30. jula banka će vratiti sredstva Upravi za trezor.

Privredni subjekt gubi pravo na korišćenje direktnih davanja propisanih Programom ukoliko u periodu od 13. februara pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 procenata.

Na isplatu direktnih davanja nemaju pravo privredni subjekti u privatnom sektoru koji isplate dividende počev od 13. februara pa do kraja godine.

Ispunjenost uslova za gubitak prava na korišćenje direktnih davanja propisanih Programom proverava Poreska uprava.

Privredni subjekti koji izgube pravo na direktna davanja propisana Programom dužni su da izvrše povraćaj direktnih davanja sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza, navodi se u saopštenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.