Izvor: Blic, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

D&B: Značajan priliv stranih investicija u Srbiji

Srbija je ostvarila značajan priliv stranih investicija, koje su privučene raznim poreskim i drugim olakšicama, ocenila je najveća svetska bonitetska kuća "Dan end Bredstrit" (Dun & Bradstreet) u svojom novembarskom izveštaju.



Kao najveću sledeću investiciju u Srbiji D&B pominje izgradnju informaciono-tehnološkog parka u Inđiji. Taj objekat treba da osigura 25.000 novih radnih mesta, značajno uvećanje izvoznih i drugih ekonomskih mogućnosti zemlje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
U najnovijem izveštaju D&B, koji je prenela beogradska rejting agencija "Rating d.o.o.", navodi se da privatizovane srpske kompanije i dalje privlače strane ulagače. Kao najnoviji pozitivan primer se pominje preuzimanje kruševačkog "Farmpharma" i čačanskog "Šumadijaleka" od strane evropskih farmaceutskih kompanija.

Ananalitičari D&B takođe ističu i interesovanje spoljnih investitora za srpskog avioprevoznika JAT.

Bitan element tekućeg uspeha srpske ekonomije, po oceni D&B je i stabilizacija finansijskog tržišta. Privatizacija bankarskog sektora je skoro završena i raste konkurentska utakmica banaka u ponudi štednih i kreditnih usluga, a očit je i rast tržišta kapitala, čiji obrt je u 2007. udvostručen, navodi se u analizi D&B i istovremeno podseća i na sve uspešnije poslovanje srpskih osiguravajućih kompanija.

Eksperti D&B ocenjuju da, za razliku od često problematičnog političkog okruženja, komeracijalni, investicioni i finansijski sektori u Srbiji sada predstavljaju veoma bitne elemente ukupne ekonomske stabilnosti zemlje.

Uprkos svim navedenim pozitivnim kretanjima, bonitetska kuća "Dan end Bredstrit" je Srbiji u novembarskom izveštaju dodelila rejting DB5a i time je označila kao zemlju visokog rizika.

Podaci D&B pokazuju da se u istoj grupi sa Srbijom, prema stepenu mogućeg rizika, nalaze Bosna i Hercegovina, Kazahstan, Azerbejdžan, Ukrajina, Rusija i Gruzija.

Slovenija je sa rejtinškom oznakom DB2b, na novembarskoj listi bonitetske kuće D&B, zemlja sa najvećim rejtingom u regionu srednje Evrope.

D&B je najstarija bonitetska kuća u svetu. Postoji više od 160 godina, a njene ocene omogućavaju smanjivanje rizika u vođenju poslova širom naše planete, navode analitičari.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.