DA LI U SRBIJI IMA PESTICIDA U SLADOLEDIMA I VOĆNOM JOGURTU? Nakon skandala u Hrvatskoj oglasio se ministar Nedimović

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2021, 16:04

DA LI U SRBIJI IMA PESTICIDA U SLADOLEDIMA I VOĆNOM JOGURTU? Nakon skandala u Hrvatskoj oglasio se ministar Nedimović

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede danas je povuklo još tri vrste sladoleda zbog utvrđenog pesticida.

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izjavio je da u Srbiji nema sladoleda i voćnih jogurta zatrovanih pesticidima, kao što je to slučaj u Hrvatkoj.

- Kod nas nisu stigle sporne pošiljke, što je potvrđeno i na RASFF, to je evropski infomacioni sistem za kontrolu pošiljki hrane. U Srbiji nije bilo isporuka tih spornih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << serija sladoleda i voćnog jogurta - kaže Nedimović.

On objašnjava da, kad je nešto od hrane sporno, odmah iz Brisela ide obaveštenje svih zemljama.

- Kad se, bilo gde na prostoru Evropske unije ili zemlja koje su ovde pridružene, pojavi bilo kakva sporna hrana, to se sve pokazuje preko RASFF, u kome se vidi da u Hrvtsku jesu stigli sladoledi i voćni jogur koji sadrže pesticide. Ali kod nas ih nema - navodi Nedimović i dodaje da je poslednji put neka porna pošljika kod nas stigla prošle godine iz Rumunije, a to nekih voćnih jogurta, što je odmah povučeno s tržišta.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede danas je povuklo još tri vrste sladoleda zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje. Prethodno su povučeni sladoledi "Snickers", "Twix""Bounty", "M&Ms", kao i dva voćna jogurta "Dukatos".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.