DA LI TUĐE SUNCE LEPŠE SIJA? Evo kolike su plate u Švici, a s njima se tako živi da je bolje da OSTANETE U MAJCI SRBIJI

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024, 17:02

DA LI TUĐE SUNCE LEPŠE SIJA? Evo kolike su plate u Švici, a s njima se tako živi da je bolje da OSTANETE U MAJCI SRBIJI

Da li je zarada od 4.500 evra dovoljna za život?

Godišnja stopa inflacije u Švajcarskoj je u januaru pala na 1,3 odsto sa decembarskih 1,7 odsto i sada je najniža od oktobra 2021. godine. To je objavio švajcarski Savezni zavod za statistiku BFS na svom vebsajtu. Cene stambeno-komunalnih usluga u Švajcarskoj su porasle za 2,5 odsto međugodišnje, usporivši sa decembarskih 3,3 odsto. Hrana i bezalkoholna pića su poskupela za 2,3 odsto, manje nego u decembru >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kada su cene u ovoj kategoriji porasle za 3,3 odsto.

Godišnja stopa bazne inflacije u Švajcarskoj je u januaru takođe pala, na 1,2 odsto sa decembarskih 1,5 odsto. Na mesečnom nivou je inflacija u Švajcarskoj porasla za 0,2 odsto.

Stanarina, nedostatak stambenih jedinica i rastući troškovi zdravstvenog osiguranja čine da veliki deo primanja nestane. Kada se sve ove obaveze izmire, ostaje vrlo malo novca za ostale životne potrebe.

Prema podacima od kraja prošle godine, skoro 750.000 ljudi u Švajcarskoj se suočava sa izazovima siromaštva, što je zapanjujući podatak za zemlju poznatu po visokim standardima života.

Plata je oko 6.000 franaka, ali to je bruto iznos. Kada se odbije porez, ostane oko 4.700 franaka na računu.

Bilo da se radi o industriji, zanatu, zdravstvu ili IT sektoru – manjak radne snage u Evropi postaje sve veći problem. Priliv radnika iz inostranstva, prema pisanju stranih medija, već neko vreme ne funkcioniše kako bi trebalo, pa se zbog toga mnoge evropske zemlje suočavaju sa ozbiljnim problemom nedostatka radnika. I Švajcarska ima te izazove.

Poslovi se najbolje nalaze preko lične preporuke odnosno ako neko vas preporuči poslodavcu. U tom slučaju veoma je bitno da ne prokockate nečije poverenje (naročito tokom probnog rada prvih par dana).

Ne postoji vremenski okvir za izdavanje radne dozvole: ukoliko je aplikacije uredno popunjena i sadrži svu potrebnu dokumentaciju izdavanje radne dozvole može trajati od par nedelja do par meseci. Postoji nekoliko vrsta radnih dozvola:

Osnovna pravila koja se odnose na sve strane koji žele da rade u Švajcarskoj a nemaju državljanstvo EU/EFTA zemlje odnosno odnosi se na sve poslodavce koji žele da zaposle radnike izvan EU možete pronaći na sajtu Švajcarska od A do Š:

Srbija Danas/Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

FBiH: Prosječna plata u decembru 1.296 KM

Izvor: Capital.ba, 16.Feb.2024

SARAJEVO – Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u Federaciji BiH (FBiH) u decembru prošle godine iznosila je 1.296 KM i nominalno je niža za 1,1 odsto, a realno niža za 0,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec. Foto: Capital.ba U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.