DA LI TRGOVCI MORAJU DA PRIME KOVANICE? Evo šta kaže zakon o plaćanju gvozdenim novcem

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2023, 15:40

DA LI TRGOVCI MORAJU DA PRIME KOVANICE? Evo šta kaže zakon o plaćanju "gvozdenim" novcem

Prodavac mora da ih primi.

Neki trgovci odbijaju da prime metalni novac, odnosno kovanice dinara, što nije dozvoljeno po zakonu, kažu stručnjaci.

Mnogi građani Srbije su se susreli sa ovom situacijom bar jednom u životu kada su želeli da zamene sitan novac koji im se nagomilao u novčaniku ili su ih proslo skupljali, što je česta praksa.

Udruženje "Efektiva" je na svojim društvenim mrežama odgovorilo na pitanje da li prodavac ima pravo da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << odbije plaćanje robe sitnim novcem (kovanicama dinara).

Prema svim važećim propisima, dinar je jedino sredstvo (valuta) plaćanja u maloprodaji. Isti propisi eksplicitno ne zabranjuju (niti dozvoljavaju) pravo prodavca da odbije prodaju robe, u slučaju kada potrošač ponudi tačan iznos, ali u sitnom novcu. Uglavnom je problem veći broj kovanica dinara – navodi se u objavi "Efektive".

Ovo udruženje navodi da je članom 25. Zakona o zaštiti potrošača jasno definisano da trgovac ne sme da odbije prodaju robe koja je izložena i spremljena za prodaju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.